VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips waarschuwt voor de derde keer binnen een jaar

Frans van Houten is nog geen jaar bestuursvoorzitter van Philips, maar hij is nu al aan zijn derde winstwaarschuwing toe.

Na die van juni voor de halfjaarcijfers en die van maart voor de tv-divisie, wordt nu gewaarschuwd voor een zwak vierde kwartaal. Een slechtere start voor een topman is bijna niet denkbaar.

Philips zegt dat de omzetgroei in het vierde kwartaal in het midden van de ‘single-digit' range zal liggen, dus rond de 5 procent. De brutomarge (EBITA) zal tussen 7 en 8 procent van de omzet bedragen, wat neerkomt op circa 500 miljoen euro.

De vrije kasstroom komt in het vierde kwartaal uit op 1 miljard euro, tegen 1,2 miljard in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Verlichting
Het is deze keer vooral de verlichtingstak die zorgt voor tegenvallers. Er worden eenmalige afschrijvingen gedaan op de voorraden en de productie is verlaagd. En, hoe verrassend, er worden weer eens incidentele herstructureringslasten genomen.

Bij geen enkel bedrijf is het zo zeker dat ‘eenmalige' of ‘incidentele' lasten ieder kwartaal weer genomen moeten worden als bij Philips.

Ambitieus
Uiteraard heeft een bedrijf als Philips veel last van de moeilijke marktomstandigheden in Europa. Europese consumenten zijn druk doende hun uitgaven te beperken en hun schulden af te lossen. Dan wordt de aankoop van een nieuwe koffiezetter of scheerapparaat maar even uitgesteld.

En dan hebben we het nog niet eens over de televisies, want die tellen in de Philips cijfers al een tijdje niet meer mee.


De televisies staan in de etalage, maar gevreesd moet worden dat deze in de huidige markt niet eenvoudig voor een goede prijs te slijten zullen zijn. Die verkoop zal ongetwijfeld gepaard gaan met weer een ‘incidentele' afschrijving.

Pluspuntje is dat Philips wel zegt vast te houden aan de doelstellingen voor 2013. Dan moet een omzetgroei van 4 tot 6 procent en een ebitamarge van 10 tot 12 procent worden geboekt.

Ambitieuze doelstellingen, die er vermoedelijk voor gaan zorgen dat deze derde winstwaarschuwing binnen een jaar niet de laatste zal zijn.

Het aandeel krijgt vandaag een flinke tik, ondanks een hogere AEX. Maar Philips is niet de enige die de economische tegenwind voelt: concurrent Siemens komt vandaag ook met een winstwaarschuwing.

Solide balans
De resultaten vallen dus al een tijdje tegen, maar feit blijft dat Philips een rijk bedrijf is met een solide balans. Er wordt geld verdiend en er zat aan het eind van het jaar zo'n 3 miljard euro in kas.

Dat is een geruststelling voor beleggers die rekenen op een (minimaal) gehandhaafd dividend: dat zal vermoedelijk niet in gevaar komen. Philips keerde over 2010 een dividend uit van 0,75 euro per aandeel.

Dankzij de koersdaling van vandaag is het dividendrendement van Philips gestegen tot boven de 5 procent. Dat is lange tijd niet zo hoog geweest.

Philips stond eind 2008 ook op dit niveau, en verdubbelde bijna in de twee jaar daarna. Nu is het aandeel weer bijna gehalveerd sinds de top uit 2010, maar het is de vraag of dit het instapmoment al is.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen