VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Noodlijdend Air France-KLM snijdt diep in organisatie

Voor de luchtvaartsector zijn de teruglopende economie, blijvend hoge olieprijs en sterke dollar een giftige cocktail. Voor Air France-KLM komen de klappen nog harder aan. Het blijkt de zwakke broeder.

Jean-Cyril Spinetta en Leo van Wijk, de architecten van het fusieproduct Air France-KLM, voelen de noodzaak flink bij te sturen om de luchtvaarmaatschappij weer concurrerend te krijgen.

De pijn zit bij de Franse tak die verliesgevend is. Door de grote macht van de Franse vakbonden zijn de salarissen van Air France veel te hoog en heeft het concern moeite mensen te ontslaan.

Met een koerscrash van ruim 70 procent in het afgelopen jaar presteerde Air France-KLM hierdoor nog een stuk slechter dan de sector als geheel.

Zware ingrepen
Het heeft even geduurd voordat het concern zelf tot het inzicht is gekomen dat er iets moet gebeuren aan de veel te hoge en inflexibele kostenbasis en torenhoge schuldenlast van 6,5 miljard euro, hoger dan het eigen vermogen van 6,2 miljard euro.

In oktober vorig jaar werd Pierre-Henri Gourgeon, destijds zowel ceo van Air France als van Air France-KLM geslachtofferd.

Jean-Cyril Spinette en Leo van Wijk namen het heft op holdingniveau in handen en komen nu met zware ingrepen.
Het pakket maatregelen betreft een drieluik, bestaande uit kostenbesparingen, herstructurering van de korte- en lange vluchtschema's en schuldafbouw.

En dat alles om de concurrentie, vooral ook in Europa van prijsvechters Ryanair en Easyjet, en de alsmaar hogere kerosinerekening het hoofd te kunnen bieden.

De luchtvaartmaatschappij zet in eerste instantie in op een kostenreductie van 1 miljard euro.

Dit kan worden bereikt door salarissen bij Air France te bevriezen en loonmatiging bij KLM. Verder zal er in overhead worden gesneden en de nodige efficiencymaatregelen worden doorgevoerd.

Waar dat precies vandaan moet komen is niet geheel duidelijk. Over gedwongen ontslagen wordt nog niet gesproken, maar dat lijkt onafwendbaar.

Na verkiezingen
Het heeft er alle schijn van dat de echte harde maatregelen tot na de Franse presidentsverkiezingen in mei worden uitgesteld.

De komende drie jaar zal de capaciteit in totaal met maximaal 5 procent worden uitgebreid. Dat impliceert dat er over deze periode 5 miljard euro geïnvesteerd zal worden, 1 miljard minder dan in de afgelopen drie jaar.

Ook dat is flink noodzakelijk. Een ander probleem van Air France-KLM is dat het te snel te veel capaciteit in gebruik heeft genomen.

Kortgezegd moet de bezettingsgraad van de vliegtuigen verder omhoog en dient vooral de productiviteit van de gehele organisatie significant verbeterd te worden.

Nood hoog
De maatregelen zijn hoog nodig, want naar verwachting zal alleen al de energierekening dit jaar met een kleine miljard euro stijgen.

Door de economische tegenwind zakt ook het lucratieve zakelijke vervoer in, waardoor het mes aan twee kanten pijn doet.

En dan die megaschuld van 6,5 miljard euro. Alleen dit jaar al moet het concern mogelijk 1,4 miljard euro herfinancieren.

De nu aangekondigde forse kostenbesparingen moeten een claimemissie of nog erger voorkomen. Verkoop van het 15,22 procentbelang in reserveringsbedrijf Amadeus blijft overigens wel een optie. De marktwaarde hiervan ligt rond de 8 ton.

Onrust
Beleggers hebben het aandeel inmiddels een kleine tien procent hoger gezet vanaf behoorlijk lage niveaus.

Een gelopen race is het allemaal nog niet. Goede kans dat er onrust zal ontstaan onder met name het Franse personeel en er stakingen zullen uitbreken.



Gerelateerde artikelen