VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold wint verder terrein op concurrentie

In vergelijking met concurrenten als Colruyt, Delhaize en Tesco presenteert Ahold uitstekende verkoopcijfers over het vierde kwartaal. Toch slaagt het concern niet op alle onderdelen.

Op zich uitstekende verkoopcijfers die supermarktgigant Ahold over het vierde kwartaal overhandigt, zeker in vergelijking tot concurrenten.

Ahold zou dan ook marktaandeel hebben gewonnen, in zowel de Verenigde Staten als in Nederland.

Fantastisch is het allemaal niet, maar de marktomstandigheden zijn dan ook zwaar. Klanten zijn over het algemeen voorzichtig met het doen van uitgaven en dat wordt ook in supermarktland gevoeld.

In ieder geval is er bij Ahold nog duidelijk sprake van omzetgroei en dat kunnen lang niet alle grote spelers in de sector meer zeggen.

In de grootste markt de Verenigde Staten nam de omzet in het vierde kwartaal met 5,0 procent toe tot 5,9 miljard dollar. De Amerikaanse identieke omzet (zelfde aantal winkels) exclusief de volatiele benzineverkopen nam met 2,9 procent toe.

Dat is fractioneel onder de marktverwachting van 3,0 procent, maar beduidend beter dan de 0,4 procent krimp die Delhaize moest melden. De Belgen besloten hierop 146 Amerikaanse filialen te sluiten.

Volgens analisten is Ahold actief in de betere staten en profiteert het van kostenbesparingen en vernieuwing van zijn Amerikaanse formules. Ook de vroegtijdige introductie van goedkope eigen merken zou helpen.

Nederland goed
In Nederland steeg de omzet in het laatste kwartaal 2011 met 4,3 procent tot 2,5 miljard euro, iets beter dan verwacht. De identieke omzet nam met 2,9 procent toe.

Ahold laat weten hiermee marktaandeel gewonnen te hebben, wat tegen de achtergrond van de opkomst van Jumbo als een knappe prestatie gezien kan worden.

Meer promotionele acties in het laatste kwartaal hebben in ieder geval de omzet goed gedaan.
De operaties in Centraal Europa stelden met een omzetdaling van 3,5 procent tot 413 miljoen euro teleur. Gelukkig spreken we hier maar over 6 procent van de totale Ahold omzet.

Helaas geeft Ahold geen enkele indicatie over de winstontwikkeling, al spreekt het over een solide prestatie in het vierde kwartaal. De sterke dollar zal ook helpen.

Zak met geld
Ahold had opnieuw geen nieuws over grote overnames. Na speculaties dat het concern wellicht in de Hema geïnteresseerd zou zijn, wordt het nu veelvuldig als gegadigde voor Wehkamp genoemd.

Deze speculaties komen in de markt omdat Ahold nog altijd op een berg cash zit van dik 2 miljard euro. Dat houdt in ieder geval nog wat fantasie in het aandeel.

Misschien dat het concern op 1 maart, de dag waarop we inzicht krijgen in de winstcijfers over 2011, meer strategisch nieuws heeft te melden.

Analisten vinden in het algemeen dat Ahold niet al te branchevreemd moet gaan en er bijvoorbeeld goed aan doet snel te groeien met de online winkel.

Verder kan het doorgaan met de aankoop van filialen van zwak presterende winkelketens. Zo kocht het begin dit jaar voor dik 100 miljoen dollar 16 Genuardi winkels van Safeway in Pennsylvania.

Met een goed dividend en inkoop eigen aandelen houdt Ahold de aandeelhouders voorlopig tevreden.




Gerelateerde artikelen