VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kasstroom KPN stort in elkaar in overgangsjaar 2012

KPN schroeft de investeringen op om de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden. De Nederlandse activiteiten gaan leren van de kleine buitenlandse dochters om de storm te doorstaan.

Bestaat er zo iets als te aandeelhoudersvriendelijk?

De jaarcijfers van KPN zeggen van wel. Ad Scheepbouwer, de voorganger van de huidig topman Eelco Blok, keerde onder zijn tienjarig bewind het grootste deel van de winst uit aan de aandeelhouders.

Aandelen inkopen en dividend uitkeren valt meestal in goede aarde bij beleggers. Dat ligt anders als ideeënarmoede de aanleiding is en investeringen worden verwaarloosd om een wit voetje te halen bij beleggers.

De moeilijke omstandigheden op de Nederlandse markt vragen nu om daadkrachtig optreden. Blok zet het aandeleninkoopprogramma, doorgaans goed voor een miljard euro per jaar en door beleggers als een verworven recht gezien, in de ijskast.

Het geld kan beter gebruikt worden voor investeringen in de netwerken, de antennecapaciteit voor mobiele bellers en de verglazing van het netwerk voor tv, internet en beldiensten aan huis.

Flinke knauw
Door de investeringen op te voeren naar maximaal 2,2 miljard euro krijgt de vrije kasstroom in 2012 een flinke knauw. Deze zal in het slechtste geval 1,6 miljard euro worden.

Voldoende om het beloofde dividend van 0,90 euro per aandeel te betalen (bij elkaar 1,3 miljard euro), maar lang niet genoeg om het ruimhartige aandeleninkoopbeleid voort te zetten. Blok waarschuwde hier in mei vorig jaar al voor, maar nu is het definitief afgedaan met het inkoopprogramma.

Blok ziet 2012 als overgangsjaar. De investeringen moeten uiteindelijk leiden tot stabiliserende marktaandelen bij mobiele telefonie en breedband, en leiden tot een "toekomstig, duurzaam winstniveau".

Geen overbodige luxe
Het is de duurzaamheid van KPN's winst waar beleggers steeds meer aan twijfelen. In het vierde kwartaal zag KPN dat naast jongeren, nu ook steeds meer reguliere klanten niet meer bellen en sms-en maar met behulp van slimme programmaatjes via het internet (Whats app, Skype en Ping) communiceren.

Uit de cijfers blijkt dat In september ingevoerde abonnementsvormen, die hogere tarieven rekenen voor dataverkeer, leidt tot hogere omzetten per klant. Desalniettemin daalde het marktaandeel van KPN op de mobiele markt in Nederland ten faveure van T-Mobile en Vodafone.

Agressievere marketing, de opening van nieuwe winkels en investeringen in de kwaliteit van het netwerk moet verdere afkalving voorkomen. Op de breedband markt verloor KPN ook klanten aan kabelbedrijven als Ziggo en UPC.

Getronics eruit
Blok maakt bekend de internationale activiteiten van IT dochter Getronics te verkopen. De Europese en Aziatische activiteiten, goed voor een omzet van 450 miljoen euro, gaan naar het Duitse beursgenoteerde bedrijf Aurelius.

De Latijns Amerikaanse activiteiten (115 miljoen euro) gaan naar private equity partij OpenGate Capital. De Nederlandse activiteiten blijven behouden.

KPN maakt geen verkoopprijzen bekend, maar nam voor de verkoop nog snel een boekverlies van 30 miljoen euro. Blok zal blij zijn dat hij van het hoofdpijndossier Getronics af is. Sinds de aanschaf van in 2007moest KPN meermaals afboeken op de dochter.

Lichtpuntjes
Zijn er dan geen lichtpuntjes voor KPN? Jawel in het buitenland, waar de oud monopolist als prijsvechter opereert, draait de onderneming als een trein.

In Duitsland groeiden de omzet met 7,8 procent en werden 569 duizend nieuwe klanten verwelkomd. Het marktaandeel steeg hier tot 16 procent. In België steeg de omzet met liefst 15 procent. Het markaandeel nam hier met een procentpunt toe tot 19 procent.

Blok streeft er naar om in 2015 een marktaandeel vaan 20 procent in Duitsland te hebben en van 20-25 procent in België.

Het heeft iets ironisch dat Blok aankondigde dat het Nederlands onderdeel wil leren van de succesvolle agressieve marketingstrategieën die de veel kleinere dochters in Duitsland en België uitvoeren. Het Nederlandse onderdeel, dat nog het DNA van een monopolist in zich lijkt te hebben, moet meer denken als prijsvechter.




Gerelateerde artikelen