VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Air France-KLM kan niet anders dan nog méér schulden maken

Ook over 2011 moet Air France-KLM een enorm verlies presenteren. De aanhoudende verliezen zorgen inmiddels voor serieuze financiële problemen.

Een herstelplan waarvan de details voorlopig ontbreken moeten voor 2 miljard aan lagere kosten en een lagere schuld gaan zorgen.

Alexandre de Juniac volgde vorig jaar Pierre-Henri Gourgeon op als topman van Air France-KLM.

Die laatste werd slachtoffer van de slechte prestaties van de luchtvaartmaatschappij en diende zijn koffers te pakken. Vooralsnog kan de nieuwe topman weinig positiever nieuws naar buiten brengen.

Geen verbetering in resultaten
Voor een Franse parlementaire commissie meldde Juniac dat Air France KLM over 2011 afstevent op een operationeel verlies van "honderden miljoenen euro's". Hoeveel dat precies wordt wilde hij niet verduidelijken, omdat de accountants nog hun blik moeten werpen op de cijfers.

Verrassend mag het verlies niet worden genoemd. 2011 wordt het derde jaar op rij dat de vliegmaatschappij een operationeel verlies boekt. Over de eerste negen maanden van het afgelopen jaar werd bovendien al een verlies genoteerd van 550 miljoen euro.

Alles zit tegen
De omgeving waarin Air France-KLM haar activiteiten uitvoert gaven ook voldoende aanleiding om het verlies te zien aankomen. Hevige concurrentie van prijsvechters, een aanhoudende economische crisis en oplopende kosten.

De oplopende kosten houden voornamelijk verband met de hoge olieprijs. Normaal gesproken daalt de olieprijs bij afnemende economische bedrijvigheid.

Door de onrust in Noord Afrika en het Midden Oosten is daar in de afgelopen periode geen sprake van geweest. Vooralsnog lijkt daar ook geen verbetering in te komen.

Bovendien heeft de luchtvaartmaatschappij de inkoop van haar brandstoffen voor de komende periode nog tegen hoge prijzen vastgelegd. Een eventuele daling van de olieprijs zal daarom niet direct voor verlichting zorgen.

Toenemende concurrentie
Intussen wordt de concurrentie van prijsvechters alleen maar heviger. Typerend voorbeeld zijn de ambitieuze plannen van Norwegian Air Shuttle. De Noorse prijsvechter wil op termijn marktleider worden in Europa.

Daartoe heeft het een reuze order geplaats bij Boeing en Airbus van 222 toestellen met een totale waarde van 21,1 miljard dollar.


Krap financieel jasje
De aanhoudende malaise begint serieuze gevolgen te krijgen voor Air France KLM. Er is onvoldoende geld voor nieuwe investeringen en de bodem van de kas zou in zicht komen.

Investeren kan alleen door geld te lenen. Iets wat de afgelopen jaren ook is gedaan, en wat de schuld alleen maar fors heeft doen oplopen.

"We zijn er de afgelopen drie jaar niet in geslaagd om onze investeringen te financieren, omdat we niet voldoende inkomende kasstromen genereren", aldus Juniac.

Onduidelijk herstelplan
Een recent aangekondigd bezuinigingsplan moet enige lucht geven. De operationele kosten moeten de komende twee jaar met 2 miljard euro omlaag en ook de schulden moeten worden teruggebracht.

Hoe dat moet gaan gebeuren is nog niet precies duidelijk. In Nederland zal sprake zijn van loonmatiging en in Frankrijk worden de salarissen bevroren.

Verder moet de productiviteit omhoog en worden vacatures voorlopig niet ingevuld. Tot ontslagen lijken de maatregelen voorlopig niet te leiden. Het grote vraagteken is of deze maatregelen voldoende zijn om te komen tot de gewenste besparingen.

Aandeel incasseert klappen
De slechte operationele prestaties hebben een zware wissel getrokken op de beurswaarde van de luchtvaartmaatschappij. Eind 2010 noteerde een aandeel nog 13,63 euro, maar leverde in het afgelopen jaar 70 procent op 3,97 euro.

Dit jaar veerde de koers weer op tot 5,02 euro, maar dat lijkt vooralsnog niet gestoeld op de financiële prestaties van het bedrijf en daar lijkt voorlopig ook geen verandering in te komen.

LEES MEER:

13 januari 2012

18 oktober 2011

29 juli 2011

7 juli 2011

19 mei 2011

15 februari 2011




Gerelateerde artikelen