VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips komt met nieuwe tegenvallers voor beleggers

Na de winstwaarschuwing van 10 januari was het geen verrassing meer dat de jaarcijfers van Philips slecht zouden zijn. En toch waren beleggers weer teleurgesteld.

Het aandeleninkoop programma van het met cash uitpuilende bedrijf wordt vertraagd uitgevoerd en dat is geen teken van kracht.

De aangepaste bruto (ebita) marges kwamen in het vierde kwartaal keurig iets boven de eerder afgegeven ‘guidance' uit. Daarmee stuurde Philips aan op cijfers die een analist iets beter dan verwacht kan noemen. Maar daarmee waren ze bepaald nog niet goed.

Aandeelhouders Philips kijken aan tegen een netto verlies van 1,3 miljard euro over 2011. In 2010 stond er nog een winst van 1,4 miljard.

Problemen
In het vierde kwartaal waren er allerlei operationele problemen bij de lichtdivisie, waaronder het te laat doorberekenen van hogere grondstofprijzen en een afboeking op verouderde voorraden. Dit zijn signalen dat het management in de lichtdivisie niet boven op de bal zit.

Op de aandeelhoudersvergadering van vorig jaar roemde Kleisterlee deze divisie nog, juist om haar superieure winstgevendheid. Nu daalt hier de winstmarge ineens van 10 procent naar 2 procent.

Ook de meest succesvolle divisie van de laatste jaren, Healthcare, loopt nu tegen tegenvallers aan. Er wordt wereldwijd bezuinigd en dat betekent dat er minder ziekenhuizen worden gebouwd en dat de apparatuur zo lang mogelijk mee gaat.

Uiteraard moet er op de af te stoten televisietak ook flink worden afgeschreven en is er een belastingtegenvaller van 283 miljoen euro.

Ook 2012 weinig hoopvol
Ook voor 2012 is topman Frans van Houten weinig hoopvol. De resultaten gaan lijden onder de kosten van een grote reorganisatie en bij Philips altijd weer ‘eenmalige' investering om het tij te keren.

Het zal nog wel even duren voor Philips weer sterke kwartaalresultaten gaat boeken, leek Van Houten daarmee te zeggen.

Trager
Vanwege de onrust op de financiële markten gaat Philips de aandeleninkoop van 2 miljard euro met een jaar vertragen, zodat dit pas halverwege 2013 is afgerond.

Dankzij de ruime vrije kasstroom van 961 miljoen euro is het voor Philips geen probleem het dividend te handhaven op 0,75 euro per aandeel. Dat is eigenlijk het enige lichtpuntje voor beleggers op dit moment.

Opnieuw jaar van de waarheid
Voor Philips wordt 2012 zoals wel vaker de laatste jaren het jaar van de waarheid. Beleggers willen actie en het bedrijf moet zich definitief beraden op de toekomst.


De aandeelhoudersvergadering op 26 april wordt wat dat aangaat een interessante.

Philips is al jaren bezig zichzelf opnieuw uit te vinden en dat heeft te veel tijd en aandacht van het management gevergd. Er zijn uiteraard stappen in de goede richting gezet, zoals het afstoten van de chipdivisie en nu de TV activiteiten, maar Van Houten moet doorpakken.

Voormalige dochter geeft het voorbeeld
Een goede structurele winstgevendheid kun je alleen vasthouden als je bovenop de bal kunt blijven spelen, en er je volle aandacht bij hebt: focus dus. En ASML is daar een perfect voorbeeld van.

Deze voormalige dochter van Philips is nu op de beurs ongeveer evenveel waard als Philips. ASML is zo ongeveer het Apple van Nederland, Philips helaas nog lang niet.




Gerelateerde artikelen