VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Van Lanschot-topman heeft geen zin in nieuwe ronde bezuinigen

Snijden in de kosten. Dat is wel een taak die je aan Floris Deckers kan overlaten. Toch wil de topman van Van Lanschot er niet meer aan. Hij vertrekt bij de bank, ook al door de zware omstandigheden in de sector.

"Zolang ik het leuk vind wil ik blijven", zei Van Lanschot-topman Floris Deckers nog geen twee jaar geleden tegen NRC Handelsblad.

Nu is bekend geworden dat Deckers nog dit jaar de toppositie bij de chique Brabantse bank overdraagt.

 
De "economische vooruitzichten en de situatie in de sector" dwingen Van Lanschot er toe om flink te snijden in de kosten. Komende drie jaar zal 15 procent van het personeel moeten vertrekken.

Topman Deckers ziet zichzelf niet als de meest geschikte man om die operatie te leiden. En dat is toch wel verrassend. Als er iemand is met ervaring in afslankoperaties dan is hij het wel.

Anders
In zijn jaren als bankier bij ABN Amro heeft Deckers enige majeure bezuinigingsrondes geleid. Zoals in 2001 toen hij baas was van de divisie Nederland. Hij stuurde 25 procent van het personeel de laan uit om de winst binnen het bedrijfsonderdeel te verhogen.

Maar bij Van Lanschot liggen de kaarten nu anders. Groeien staat niet op de eerste plaats. De bank is vooral bezig om meer vet op de botten te krijgen. "Solvabiliteit en liquiditeit boven rendement", de bank dat.

Want de marktomstandigheden zijn slecht en bankieren wordt nooit meer zoals het was. Het verdienmodel staat onder druk door nieuwe kapitaalseisen voor banken (Basel III) en afgenomen vertrouwen in de sector.

Tot nu wist Van Lanschot de eigen vermogenspositie flink te stutten door gemaakte winsten in te houden.

Winst fors omlaag
Maar dat wordt moeilijker. De winsten in de tweede helft van 2011 stonden sterk onder druk. De tweede helft van het jaar bank was nauwelijks nog winstgevend. En dus moet er nu bezuinigd worden, vanaf 2015 met 60 miljoen euro per jaar.

Dat gaat niet alleen ten koste van personeel maar ook van de groep kleinere klanten van de bank. Die contacten wil Van Lanschot afbouwen.

Uitgeleide
Het vertrek van Floris Deckers zal later dit jaar zijn beslag krijgen. Dat is meteen het afscheid van een man die zich afgelopen jaren nadrukkelijk roerde in de maatschappelijke discussie over de financiële wereld.

Hij was de eerste bankier die openlijk zijn excuses aanbood voor de rol van banken in de crisis. Om er aan toe te voegen dat ‘zijn' bank, van Lanschot, eigenlijk geen fouten had gemaakt.

Wat in ieder geval goed nieuws was voor beleggers is dat Van Lanschot de eerste en tot nu toe enige bank is die ontvangen provisies bij de verkoop van beleggingsproducten doorgeeft aan de klant.

Vrijwillig
Naar eigen zeggen vertrekt Deckers vrijwillig bij Van Lanschot. En dat nog geen drie weken nadat een nieuwe zittingstermijn van vier jaar was ingegaan.

Ondanks het vertrek uit eigen beweging zal Deckers een vertrekpremie meekrijgen. De hoogte daarvan is op dit moment niet bekend.




Gerelateerde artikelen