VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers schrikken van plotseling vertrek ceo Nutreco

Nutreco presenteerde goede jaarcijfers, maar het onverwachte vertrek van ceo Wout Dekker doet beleggers toch even schrikken.

Wout Dekker gaat Nutreco na dertig jaar, waarvan 12 jaar ceo, het concern verlaten. De 55-jarige Dekker acht het tijd voor verandering en zal proberen de nodige commissariaten in de wacht te slepen.

Een opvolger is al in huis. Het is de Noor Knut Nesse, die nu operationeel directeur van de visvoertak, het onderdeel met de meeste groeikansen binnen het concern.

Met de keuze voor Nesse legt Nutreco een blauwdruk neer voor komende jaren, want het concern heeft onlangs een ambitieuze groeistrategie gelanceerd.

Zo moet het bedrijfsresultaat eind 2016 (bijna) verdubbeld zijn tot 400 miljoen euro. Groei wordt vooral gezocht in opkomende markten als Latijns-Amerika, Rusland, China en Zuidoost-Azië en zal zeker ook van overnames moeten komen.

Jaarcijfers in lijn
Nutreco wist het afgelopen jaar de omzet met 13,3 procent op te voeren tot dik 4,7 miljard euro. Ruim tweederde (9,4%) is te danken aan de doorberekening van hogere grondstofprijzen.

Het bedrijfsresultaat (ebita) uit voort te zetten activiteiten, exclusief het verkochte bedrijfsonderdeel Hendrix, kwam uit op 231,6 miljoen euro.

Dat is keurig volgens de afgegeven verwachting van ten minste 230 miljoen euro en daarmee is ook de verdubbeling van het bedrijfsresultaat van 115 miljoen euro over 2006 behaald.

Bijna alle bedrijfsonderdelen boekten een hogere omzet en hogere resultaten nipt boven verwachting.

Uitzondering vormt de op één na grootste divisie premix en speciaalvoer die wel een bescheiden omzetgroei van 5,2 procent boekte, maar het resultaat met 5,6 procent zag dalen. Na een wat zwakke start vorig jaar zitten ook hier de resultaten weer in de lift.

Dividend
Nutreco wil het dividend met 20 procent te verhogen naar 1,80 euro per aandeel. Dat is in lijn met de gerealiseerde 18 procent winstgroei.

Na een interim-uitkering van 50 cent gedaan, rest een slotdividend van 1,30 euro per aandeel.

Hoewel over de pay-out van 45 procent weinig te klagen valt, hadden sommige beleggers op een superdividend gerekend. De overname van Provimi ging immers niet door, terwijl de desinvestering van bedrijfsonderdeel Hendrix bijna is afgerond en 93 miljoen in het laatje brengt.

Schuldreductie en invulling van de groeistrategie staan een extra uitkering blijkbaar in de weg. Een lijstje aan overnamekandidaten ligt al klaar.
Gerelateerde artikelen