VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vlootbezetting Dockwise naar laagste niveau in twee jaar

Zeetransporteur Dockwise heeft een lastig 2011 achter de rug. Beleggers kijken naar de toekomst en houden zicht vast aan het gestaag oplopende orderboek.

In het vierde kwartaal zakte de vlootbezetting van 70 procent tot slechts 55 procent.

Dockwise, ontstaan uit Wijsmuller Transport en Dock Express Shipping, heeft een tweetal zware jaren achter de rug.

Ook de beurskoers sinds introductie heeft een ruime halvering doorgemaakt.

De laatste weken zit de koers weer opvallend sterk in de lift. Dit jaar bedraagt de koerswinst al 19 procent.

De betere vooruitzichten qua vlootbezetting, meer langlopende opdrachten met hogere marges en meer rust rondom de financiële positie spreken beleggers aan. Voor dividend hoeven we bij Dockwise ook dit jaar niet te zijn.

Vierde kwartaal
De vierdekwartaalcijfers 2011 stellen nog flink teleur. De omzet bedroeg 87,5 miljoen dollar, tegen nog 112,9 miljoen dollar in het kwartaal ervoor.

Het ebitda-resultaat zakt in vergelijking tot het derde kwartaal met een kwart tot 30 miljoen dollar. Dat impliceert een operationele marge van 35 procent, een procentpuntje minder dan de drie maanden terug.

Onderaan de streep is Dockwise met 5 miljoen dollar in de rode cijfers beland. Wordt de impairmentlast van 29 miljoen dollar op de verkochte jachtdivisie en de extra rentekosten van 1,8 miljoen dollar vanwege de verkregen bank-waiver meegenomen dan bedraagt het verlies zelfs 36,2 miljoen dollar.

Gecorrigeerd voor de impairment kan Dockwise over geheel 2011 nog net zwarte cijfers schrijven. De winst van 1,9 miljoen dollar (7,6 dollarcent per aandeel) is echter niet iets om over naar huis te schrijven.

Tevreden
Topman André Goedée toont zich toch bijzonder tevreden over de progressie die Dockwise het afgelopen jaar gemaakt heeft. Vooral qua werkkapitaalbeheer en het feit dat het is kunnen blijven investeren in het megaschip Vanguard.

Het orderboek van 531 miljoen dollar is het hoogste uit de nog korte historie van het bedrijf en 40 procent boven het niveau van vorig jaar.

Het orderboek is ook meer lange termijngericht: 245 miljoen dollar, 46 procent van het orderboek, heeft betrekking op dit jaar, 171 miljoen dollar op 2013 en 115 miljoen dollar op 214 en verder.

Positief nieuws is ook dat de bouw van ‘s werelds grootste transportschip, de Vanguard, op schema ligt en conform budget verloopt.

Dockwise heeft direct voor na de oplevering eind dit jaar al twee grote opdrachten voor dit megaschip in de wacht gesleept, met uiteraard bovengemiddelde marges.

Prijzen gestabiliseerd
Voor dit jaar stelt het concern dat de marktomstandigheden concurrerend blijven, maar dat de prijzen niet verder zijn gedaald en de dagtarieven zelfs beginnen op te lopen.

Op basis daarvan is Dockwise voorzichtig optimistisch over 2012. Ondanks de wat teleurstellende resultaten over het vierde kwartaal, blijft het veel rooskleurigere toekomstbeeld intact.

Dockwise is daarmee een van de weinige aandelen waarvoor geldt dat de toekomst vrijwel zeker hogere resultaten zal opleveren.

Financiële positie
Financieel gaat het ook de goede kant op met Dockwise. De nettoschuld is het afgelopen kwartaal gedaald van 511,3 miljoen dollar naar 479,5 miljoen dollar.

De ratio nettoschuld/ebitda bedraagt nu 3,5, ruim onder de bankafspraak van 4,25, maar de bankconvenant zakt geleidelijk tot 3,00 in het vierde kwartaal van 2013.

Gezien de ontwikkeling van het orderboek, de aanhoudend hoge olieprijs en het gegeven dat de investeringen in de bouw van de Vanquard op zijn einde lopen, moet Dockwise aan de bankeisen kunnen blijven voldoen.

Een emissie zal dan waarschijnlijk niet nodig zijn. Analisten gaan er vanuit dat Dockwise in 2013 weer oude piekwinsten kan behalen.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen