VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 februari 2012

Heineken bier smaakt toch beter dan verwacht

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Drie kwartalen lang rekende brouwer Heineken op een vlakke winstontwikkeling. Dat bleek veel te pessimistisch.

Door een sterk eindschot heeft Heinekenin 2011 negen procent meer winst weten te genereren.

Tot en met het derde kwartaal ging de derde brouwer van de wereld nog uit van een bijzonder zwakke tweede jaarhelft.

In tegenstelling tot wereldmarktleider AB Inbev en de nummer twee SAB Millar leunt Heineken relatief zwaar op Europa dat goed is voor 45 procent van de omzet.

Het slechte zomerweer en het tanende consumentenvertrouwen vanwege de eurocrisis zouden de prestaties in de toch al krimpende Europese regio verder onder druk zetten.

De nog bemoedigende de autonome winstgroei van 5,7 procent over de eerste zes maanden zou volledig worden weggevaagd, zo voorzag Heineken.

Resultaten
Niet dus. Dankzij een autonome winstgroei van 9,2 procent verdiende Heineken 1.584 miljoen euro (€2,70 per aandeel). Lagere rentelasten en een lagere belastingdruk hielpen mee.
De omzet pluste over geheel het jaar met 6,1 procent tot 17,1 miljard euro en autonoom met 3,6 procent.

In Europa kromp de omzet met 1,8 procent, maar dat was beter dan voorzien. De overige regio's lieten wel hogere omzetten zien.

De totale biervolumes gingen met 3,6 procent omhoog, in alle regio's, uitgezonderd Europa waar de volumes vlak bleven. De verkopen van het Heineken merk groeide met 5,4 procent, beter dan de totale biermarkt.

Vooral in Brazilië, China, Frankrijk, Nigeria en Vietnam werd meer Heineken bier getapt. Verder is het Heineken merktgeïntroduceerd in Mexico en India. Heineken zou daarmee mondiaal marktaandeel hebben weten te winnen.

CEO Jean-François van Boxmeer zegt dat Heineken de vruchten plukt van de gepleegde investeringen in de verschillende biermerken en de innovaties.

Door deze kosten bleef de stijging van het bedrijfsresultaat beperkt tot 1,4 procent.

De resultaten in West-Europa (autonoom +2,6 procent) en Azië (+39 procent) sprongen er in positieve zin uit, terwijl ook de synergievoordelen met overgenomen Mexicaanse Femsa voor op schema liggen.

Een betere productmix, hogere prijzen en kostenbesparingen zorgden voor een hoger resultaat in Europa, waardoor de operationele marge hier verbeterde van 11,7 procent tot 12,4 procent.

Opvallend optimistisch
Heineken geeft geen concrete winstprognose voor dit jaar af. Wel toont het zich opvallend optimistisch doordat het verwacht te profiteren van de groei in opkomende markten en de omzetverhogende initiatieven in de ontwikkelde markten.

De marketingkosten zullen dit jaar op ongeveer hetzelfde hoge niveau van 12,8 procent van de omzet liggen.

De grondstofkosten zullen naar verwachting met wel 6 procent stijgen (2011: 2,5 procent), vooral door hoger moutprijzen. Heineken denkt dit grotendeels te kunnen opvangen door omzetgroei en kostenbesparingen.

Want er is tegelijk een nieuw kostenbesparingsprogramma van 500 miljoen euro aangekondigd voor de jaren 2012 tot en met 2014. Dit komt bovenop de 614 miljoen euro besparingen die de afgelopen drie jaar zijn gerealiseerd

Als teken van vertrouwen verhoogt de bierbrouwer het dividend van 0,76 naar 0,83 euro, volledig in contanten. Hiervan zijn al drie dubbeltjes als interimdividend uitbetaald.

Beleggers proosten op de beter dan verwachte cijfers en zetten het aandeel ruim 4,5 procent hoger.


Gerelateerde artikelen

Familiebedrijven doen het beter
Familiebedrijven doen het beter
04-10-2017

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een fli…

Lees verder

beurs aandelen
Heineken hoeft niet zo nodig de grootste te zijn
Heineken wint het van Carlsberg
Uitbreiding belang in India dure aangelegenheid voor Heineken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}