VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 februari 2012

De marges knellen bij AkzoNobel

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De afscheidstournee van topman Hans Wijers eindigt in het rood. Een miljard euro aan extra grondstofkosten, dat kan ook 's werelds grootste verfconcern niet zomaar behappen. Of speelt er iets anders.

Voor stijgende grondstofprijzen is AkzoNobel van oudsher gevoelig. Het ligt dan ook voor de hand dat de verslechterende resultaten in het vierde kwartaal daar hun oorzaak vinden.

Inderdaad, de rode cijfers eind vorig jaar, na zeven kwartalen winst, had te maken met die grondstofprijzen. Het nettoverlies kwam in het laatste kwartaal van 2011 uit op 68 miljoen euro.

's Werelds grootste producent van huishoudelijke verven en lakken voor auto's en schepen zag in het vierde kwartaal het bedrijfsresultaat met 20 procent afnemen. Voor heel 2011 zakte het resultaat met 9 procent.

Maar er is meer. Het verlies in het vierde kwartaal komt grotendeels door de met verlies teruggekochte bedrijfsobligaties.

Hier plukt Akzo in de toekomst wel de vruchten van; de rentekosten liggen de komende jaren lager. Belangrijker is dan ook het afgekalfde bedrijfsresultaat (ebitda).

Marges onder druk
De loden last van hoge inkoopkosten waren AkzoNobel al langer aan te zien. Eerder dit jaar gaf het concern zelfs een af. 

Als AkzoNobel de stijgende grondstofprijzen niet (of met een flinke vertraging) kan doorberekenen, dan nemen de marges een duikvlucht. 

In 2011 had Akzo moeite om de rekening door te schuiven. Het omzet steeg wel met 7 procent, waarvan vijf procent door hogere prijzen en 2 procent door meer verkopen, maar de marge verslechterde met 2 procent.

Verf onder de loep
De grootste boosdoener was de divisie decoratieve verven, net als de coating en chemie divisies goed voor een derde van de concernomzet.

Hier verslechterde het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal met 83 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2010. De daling voor heel 2011 was 20 procent.

Grondstoffen, en dan met name titaandioxide dat als pigment in verf wordt gebruikt, waren een probleem. Hun partner in crime was ‘down trading'.

Dit betekent dat lager geprijsde verf is toegevoegd aan het assortiment om de klantenbasis uit te breiden en zo de volumes op te krikken. Het is de vraag of deze (nieuwe) klanten in de toekomst bereid zijn om duurdere verf met hogere marges te kopen.

Ondanks deze aanzienlijke tegenwind zijn de stijgende grondstoffenprijzen door de genoemde prijsacties bijna geneutraliseerd volgens de binnenkort aftredend topman Hans Weijers . Voor het komende jaar verwachten hij het voordeel van de verhogingen te zien.

De markt ziet het tegen het middaguur zonnig in. Na fors lager te zijn geopend noteert het aandeel rond het middaguur plus 5 procent.


Gerelateerde artikelen

“AkzoNobel moet nu met PPG in gesprek”
“AkzoNobel moet nu met PPG in gesprek”
22-03-2017

Verffabrikant AkzoNobel heeft ook het tweede, hogere overnamebod van PPG In…

Lees verder

akzonobel chemie verf PPG
Wat maakt AkzoNobel zo aantrekkelijk voor de Amerikanen?
Wat maakt AkzoNobel zo aantrekkelijk voor de Amerikanen?
11-03-2017

AkzoNobel-topman Ton Büchner zegt luid en duidelijk “nee” tegen de avances …

Lees verder

akzonobel chemie verf
Ton Büchner lost belofte bij AkzoNobel in, maar de markt beloont het niet
Brazilië blijkt een groot risico: vier bedrijven die nog niet zijn geraakt door schandalen
Brazilië blijkt een groot risico: vier bedrijven die nog niet zijn geraakt door schandalen
14-12-2015

Arcadis is de laatste in een flinke lijst bedrijven die in Brazilië in verb…

Lees verder

arcadis brazilie fraude

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}