VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 februari 2012

Reed Elsevier verbetert winstgevendheid door kosten-besparingen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Reed Elsevier bouwde in de tweede jaarhelft voort op het positieve momentum uit de eerste zes maanden. De onderneming profiteerde van kostenbesparingen en zag de marges oplopen, maar echte groei ontbreekt.

Het Brits-Nederlandse uitgeefconcern zag de resultaten in de eerste helft van 2011 al licht verbeteren en die trend zette zich door in de periode daarna, ondanks een economisch moeilijk klimaat.

Bij de opening van haar boeken bleek de totale omzet 2011 met 3 procent te zijn afgenomen tot 6,9 miljard euro, maar onderliggend (zonder de effecten van overnames, desinvesteringen en valuta-effecten) was er wel sprake van een groei van 2 procent.

Verbetering over breed front
Belangrijk daarbij is dat alle vijf verschillende bedrijfssegmenten bijdroegen aan deze omzetgroei. De abonnement- en data-activiteiten deden het goed en de macro economische onzekerheid aan het einde van het jaar had slechts een beperkte invloed op sommige van de meer cyclische activiteiten.

Daar bovenop liet de geschoonde winst een nog sterkere verbetering zien. De aangepaste nettowinst kwam uit op 1,15 miljard euro en de winst per aandeel op tot 83 eurocent, allebei 6 procent hoger.

De winstgroei werd maar deels gedragen door de hogere onderliggende omzet. Belangrijker waren de doorgevoerde kostenbesparingen, waardoor de operationele marge kon worden verhoogd met 1,4 procentpunt tot 27,1 procent.

De winstverbetering was op vele fronten zichtbaar, alleen LexisNexis zag de marge iets afkalven, van 14,1 tot 14,0 procent. Voor de minst winstgevende divisie zit ook nog geen verbetering in het vat. De markt voor juridische informatie zal weliswaar stabiel, maar wel ingetogen blijven, met op korte termijn druk op het potentieel om omzet en marge te laten groeien.

Dividend ook omhoog
Het dividend houdt gelijke tred met de winstgroei en wordt verhoogd met 6 procent en komt daarmee over het gehele jaar uit op 0,436 euro, waarvan werd 11 eurocent eerder in 2011 uitgekeerd als interim dividend.

Vasthouden aan strategie
Voor de toekomst blijft Reed Elsevier doen waarmee het in het afgelopen jaar de goede resultaten heeft bereikt.

Verdere ontwikkeling van de portfolio met de uitbreiding van online data-diensten en het afstoten van kleine ondernemingen in alle vijf domeinen die niet meer in zijn met de strategische richting. Deze aanpak heeft de onderneming weliswaar geen forse groei opgeleverd, maar de winstgevendheid wel verbeterd.

Vertrouwen in de toekomst
Het goede jaar 2011 heeft topman Erik Engstrom vertrouwen gegeven. Ondanks aanhoudende onzekere economische vooruitzichten durfde hij zijn vertrouwen uit te spreken voor het lopende boekjaar.

"We verwachten weer een jaar met onderliggende omzet- en winstgroei in 2012". En beleggers hebben er ook vertrouwen in, want de koers van het aandeel noteert na publicatie van de cijfers hoger in een overwegend lagere markt.


Gerelateerde artikelen

RELX herhaalt de voorzichtige verwachtingen, terwijl de economische omgeving flink verbetert
RELX herhaalt de voorzichtige verwachtingen, terwijl de economische omgeving flink verbetert
16-02-2018

De omzet van informatieconcern RELX groeit al jaren met enkele procenten pe…

Lees verder

reed elsevier economie uitgever relx
Checklist RELX : omzet en winst omhoog
Reed Elsevier maakt zich geen zorgen over ‘opstand' wetenschappers
01-05-2013

In wetenschappelijke kringen neemt het verzet tegen de rol van uitgeverijen…

Lees verder

Uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer bewijzen defensieve kwaliteiten
08-11-2012

De grote internationale uitgevers genoteerd aan de Nederlandse beurs voelen…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}