VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wolters Kluwer defensief maar zonder enige groei

Analisten omschrijven de jaarcijfers van Wolters Kluwer als ‘in lijn'. De verwachtingen waren dan ook al niet meer hoog gespannen.

CEO Nancy McKinstry toont zich bijzonder verheugd over de prestaties van Wolters Kluwer het afgelopen jaar.

De topvrouw van de uitgever van professionele juridische, fiscale en medische vakinformatie spreekt over groei door innovatie en mondiale expansie.

Met een autonome omzettoename van slechts 1 procent groeit Wolters Kluwer echter nauwelijks. En ook voor dit jaar hoeft niet op al te veel vuurwerk gerekend te worden.

Teleurstellend
De markt had een dergelijk flauw groeicijfer wel verwacht, maar teleurstellend blijft het wel. En de autonome groei die er is komt volledig uit de Verenigde Staten (+3 procent). Europa laat een krimp zien van 2 procent.

Zoals we wel vaker hebben gezien springt de qua omzet derde divisie ‘Health'(19 procent van de omzet) er in positieve zin uit met een autonome groei van 4 procent. Deze groei is ook sterk gedreven door digitalisering van de informatie.

Na de verkoop van de farmatak, leverancier van informatie aan medici over medicijnen, is Wolters Kluwer uitsluitend doorgegaan met de snelst groeiende informatie voor medische professionals en klinische oplossingen.

De veruit grootste divisie ‘Legal & Regulatory' (43 procent van de omzet) , oftewel juridische uitgaven, kromp met 1 procent. In Europa is sprake van een krimp van 3 procent. Daar staat een groei van 3 procent in de Verenigde Staten tegenover.

De twee overige divisies ‘Taxs & Accounting' (28 procent van de omzet) en Financial & Compliance Services (10 procent van de omzet) kwamen niet verder dan een autonome groei van 2 procent.

Margeontwikkeling
De operationele marge (ebita) van Wolters Kluwer als geheel verbeterde fractioneel van 20,4 procent naar 21,7 procent.

Dat ligt weliswaar flink boven de afgegeven range van 20,5-21,0 procent, maar de uitgever wordt hier flink geholpen door de verkoop van de slecht draaiende farmatak.

Wolters Kluwer had bij de verkoop hiervan medio vorig jaar al aangegeven dat dit een positief effect op de marge zou hebben van circa 100 basispunten.

Daarnaast hebben kostenbesparingen de winstgevendheid weten op te krikken. Per saldo is de marge dus nauwelijks omhoog gegaan.

Dividend en aandeleninkoop
Wolters Kluwer stelt een dividend voor van 0,68 euro per aandeel, één cent meer dan vorig. De uitgever ontpopt zich daarmee meer en meer tot dividendfonds. Op de huidige koers van 14 euro bedraagt het dividendrendement een kleine 5 procent.

Daarnaast kondigde het net als vorig jaar een aandeleninkoopprogramma aan 100 miljoen euro, dit jaar uit te voeren.
Volgens McKinstry illustreert het dividend het vertrouwen van het concern in de eigen activiteiten.

Dit behelst sterke marktposities , een hoog percentage van terugkerende inkomsten (74 procent) en een aanhoudende groei van de elektronische uitgaven en diensten (+8 procent in 2011).

Toch zorgen
Ondanks alle mooie woorden over het defensieve karakter, moet Wolters Kluwer toch erkennen dat vooral de business in Europa een uitdagend jaar te wachten staat en de groei wederom uit de Verenigde Staten en Azië moet komen.

Voor dit jaar rekent het concern op een operationele marge van 21,5-22,5 procent en een lage eencijferige groei van de winst per aandeel.

Met een koers-winstverhouding van circa 9 voor dit jaar wordt het fonds al lang niet meer als groeibedrijf gezien.




Gerelateerde artikelen