VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

23 februari 2012

Jan Aalberts zwaait af met recordjaar en goede vooruitzichten

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Aalberts Industries moet het binnenkort dan wel stellen zonder de dagelijkse leiding van Jan Aalberts, de onderneming heeft het groeipad weer duidelijk ingeslagen.

Rasondernemer Jan Aalberts is geen Ad Scheepbouwer (KPN) of Gerard Kleisterlee (Philips). Aalberts laat bij zijn vertrek een ijzersterke onderneming achter.

Over twee maanden, tijdens de aandeelhoudersvergadering, zal de oprichter en naamgever van Aalberts Industries de leiding overdragen aan Wim Pelsma.

De inmiddels 72-jarige Aalberts zal nog wel onderdeel van de directie blijven uitmaken, maar het echte werk zit er dan toch wel zo een beetje op.

Recordcijfers
En wat is er fijner dan met een recordcijfers af te sluiten? Het afgelopen jaar ging de omzet met 15 procent omhoog tot ruim 1,9 miljard euro en bedroeg de autonome groei 9 procent.

Jan Aalberts benadrukte weer eens dat de onderneming de vruchten plukt van de talrijke investeringen in nieuwe markten, producten en technologieën.

Het bedrijfsresultaat dikte met 16 procent aan tot 208,9 miljoen euro, waardoor de marge licht verbeterde van 10,7 naar 10,8 procent.

De nettowinst voor amortisatie kwam uit op 145,8 miljoen euro, 24 procent meer dan over 2010. De winst per aandeel steeg navenant tot euro 1,36.

Breed gedragen
Zoals verwacht wordt de omzet- en winstgroei bij Aalberts Industries breed gedragen. De meer conjunctuurgevoelige divisie Industrial Services (30 procent van de omzet) kwam zelfs tot een autonome groei van 15,1 procent.

Deze divisie is leverancier van allerlei gespecialiseerde producten voor verschillende sectoren zoals de chipmarkt, de automobiel en medische industrie.

Eigenlijk deed Aalberts in alle sectoren goede zaken, waarbij vooral de automobielindustrie het geheel jaar gunstig bleef.
In de medische sector verwacht Aalberts aanmerkelijk te groeien met producten voor schouder- en knieprotheses.

De grootste divisie Flow Control (70 procent van de omzet) groeide autonoom met 6,2 procent. Het gaat hier om producten, processen en systemen voor vloeistof- en gastransport in woningen , kantoren, zonne-energie, stadsverwarming en de bier- en softdrink industrie.

Door stijgende grondstofprijzen en lastige woningmarkten stond de operationele marge hier wel onder druk. De ebita-marge bij Flow Control daalde van 10,0 procent naar 9,5 procent.

Analisten zijn daar wat over teleurgesteld, maar de resultaten van Aalberts als geheel onder aan de streep liggen wel boven verwachting. Een lagere belastingdruk hiep hier wel een handje.

Vooruitzichten
Ook zonder Jan Aalberts zal Aalberts Industries dit jaar naar verwachting een nieuwe recordwinst gaan boeken.
Dat geeft vertrouwen, want de onderneming strooit nooit zo met winstverwachtingen, laat staan zo vroeg in het jaar.

De beurskoers reageert licht negatief op de cijfers, waarschijnlijk door de wat tegenvallende margeontwikkeling en het feit dat het aandeel dit jaar al ruim een kwart in waarde is gestegen.

Het is binnenkort aan Pelsma het track record van Jan Aalberts een vervolg te geven.


Gerelateerde artikelen

Aalberts moet succesvol groeimodel beter gaan ondersteunen
Aalberts moet succesvol groeimodel beter gaan ondersteunen
03-11-2017

‘Goedkoop’ bedrijven overnemen en die vervolgens even winstgevend maken als…

Lees verder

Aandeelhouders aalberts groei
Familiebedrijven doen het beter
Familiebedrijven doen het beter
04-10-2017

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een fli…

Lees verder

beurs aandelen
Aalberts stelt beleggers gerust zonder concrete cijfers te noemen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}