VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bol.com moet onder vleugels van Ahold winstgevender worden

Een avontuur in grotendeels onbekend territorium. Ahold shopt voor 350 miljoen euro bij onlinewarenhuis Bol.com.

Deze nieuwe aanwinst draaide in 2011 met 376 miljoen euro (2010: 350 miljoen euro) een recordomzet en heeft ‘grofweg dezelfde' operationele winstmarge als de Zaanse supermarktketen.

Dat meldde bestuursvoorzitter Dick Boer op de dag dat hij na twee jaar broeden met Bol.com zijn eerste echte aankoop presenteerde.

Met het onlinewarenhuis wil Ahold haar webverkopen in Nederland en België een flinke impuls geven.

Maar Boer zal meer willen en moeten. Een overname als deze is alleen lucratief als Ahold er meer winst weet uit te peuren en het rendement hoger kan laten uitvallen dan de kosten van eigen en vreemd vermogen (gemiddelde vermogenskostenvoet).

Zeker is al wel dat Ahold grif betaalt voor Bol.com. Uitgaande van de cijfers over 2010 bij gebrek aan recente cijfertjes betaalt het concern bijna twintig keer het bedrijfsresultaat voor het onlinewarenhuis. De waardering van Ahold op de beurs ligt slechts op zo'n vijf maal het bedrijfsresultaat.

Die verdere groei moet bijvoorbeeld komen door bestaande artikelen van Bol.com, zoals boeken, cd's, dvd's, elektronica en speelgoed, in het assortiment van AH-winkels in te passen.

Andersom kan Bol.com gebruikmaken van het distributie- en winkelnetwerk van Albert Heijn als afhaalpunt voor online klanten. Een overname van Wehkamp, dat te koop staan voor naar verluidt 700 miljoen euro, lijkt hiermee een gepasseerd station.

Halverwege omzetdoel 2016
Ahold schat dat in 2015 de Nederlandse detailhandelverkopen op 92 miljard euro liggen. Daarvan zal volgens operationeel directeur James McCann acht procent (7,3 miljard euro) online plaatsvinden. En Ahold wil van die verwachte groei gaan meeprofiteren.

In 2016 moet de online-omzet 1,5 miljard euro bedragen en bovendien winstgevend zijn. Dat zijn de Nederlandse bezorgservice albert.nl en haar Amerikaanse evenknie Peapod nu nog niet.

Met Bol.com boort het concern de gewenste non-food markt aan, een territorium waar Ahold nu nauwelijks mee bekend is. Bol.com sloot 2011 af met een omzet van 376 miljoen euro. Ahold heeft zelf al voor 450 miljoen euro in huis en is nu dus halverwege haar omzetdoelstelling.

Duwen en trekken
Scheutig met mededelingen over de financiële huishouding van Bol.com was Ahold allesbehalve. Alleen de overnamesom van 350 miljoen euro en het omzetcijfer over 2011, wilde Boer in het persbericht kwijt. Naar de rest moesten beleggers gissen.

Maar met enig duw en trekwerk liet McCann, die de overname binnen het Ahold-concern tot wasdom moet laten komen, wel weten dat het onlinewarenhuis ongeveer eenzelfde operationele marge behaalt als Ahold nu.

Dat zou, uitgaande van de Ahold-cijfers over de eerste negen maanden van 2011, betekenen dat Bol.com onder leiding van directeur Daniël Ropers op iedere euro omzet vierenhalve eurocent ‘operationeel' overhoudt.

5,8 procent
De jaarcijfers van het vrijwel schuldenvrije Bol.com over 2010, de laatste cijfers die Ropers deponeerde, tonen een bedrijfsresultaat van 17,6 miljoen euro. Daarmee kwam de operationele marge (bedrijfsresultaat) uit op 5,8 procent. Toch een opmerkelijk verschil met de door McCann genoemde 4,5 procent. En dus is niet helemaal duidelijk welk cijfer McCann nou precies voor ogen had.

In dat jaar groeide de omzet explosief tot ruim 300 miljoen euro: een verdubbeling in vergelijking met 2009. Het bedrijfsresultaat lag in 2009 bij een lagere omzet overigens met 31 miljoen euro overigens flink hoger.

De oorzaak daarvoor is voor buitenstaanders niet te achterhalen. Ropers liet in 2010 liefst 38 miljoen euro aan ‘overige bedrijfslasten' in het bedrijfsresultaat lopen, die niet gespecificeerd zijn. Onder aan de streep bleef ruim 10 miljoen euro over als nettowinst.

Bijdrage winst per aandeel
Volgens Boer draagt de acquisitie direct bij aan de winst per aandeel van Ahold. Maar dat is niet zo heel lastig. Ahold tikt de overnamesom volledig af in cash die al op de plank ligt. Die cash levert Ahold nu bitter weinig op.

Eind september, toen Ahold voor het laatst een inkijkje in de boeken gaf, stond er voor ruim 2,2 miljard euro geparkeerd bij banken.

Maar de echte test begint nu pas. Ahold zal moeten laten zien dat er nog rek zit in de prestaties van Bol.com en dat de kruisbestuiving tussen deze nieuwe poot van het Ahold-concern met de bestaande internetactiviteiten waarde gaat creëren. Pas dan hebben beleggers er wat aan.




Gerelateerde artikelen