VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

29 februari 2012

Marktomstandigheden blijven solide voor Vopak

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Tankterminalbedrijf Vopak kan terugkijken op een goed verlopen 2011 en voorziet een verdere winstgroei in lijn met de eerder afgegeven lange termijndoelstellingen.

Weinig aan te merken op de jaarcijfers van Vopak. Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (ebitda) en bijzondere posten is uitgekomen op 636 miljoen euro, bovenin de range van 600-640 miljoen die het bedrijf hanteerde.

Vopak presteert daarmee net iets beter dan analisten hadden voorzien. Het tankopslagbedrijf heeft met succes de marktverwachtingen gedurende het jaar wat getemperd om teleurstellingen te voorkomen.

Het afgelopen jaar stonden er de nodige onderhoudswerkzaamheden op de agenda en waren er aanloopverliezen bij de opstart van nieuwe terminals. De consensusverwachting lag op een ebitda van 623 miljoen euro.

De voor buitengewone posten geschoonde nettowinst kwam 4 procent hoger uit op 275,4 miljoen euro, gelijk aan euro 2,16 euro per aandeel). Vopak stelt voor een dividend van 80 cent per aandeel uit te keren, een mooie verhoging van 14 procent waar het nodige vertrouwen uit op te maken valt.

Markt goed
Met een stabiele bezettingsgraad van 93 procent bleef er ook het afgelopen jaar veel vraag naar de opslag en aanverwante diensten van Vopak en dat zal voorlopig niet veranderen.

De toenemende geografische onbalans tussen productie en consumptie zorgt juist voor een toenemende behoefte aan fysiek vervoer van vloeibare olieproducten. Deze trend ontwikkelt zich min of meer onafhankelijk van de hoogte van de olieprijs en de meer speculatieve markt.

Ook de vraag naar opslag en overslag van chemicaliën was het afgelopen jaar goed. Productie van chemicaliën vindt steeds meer plaats in het Midden-Oosten en in China, terwijl de consumptie sterk groeit in Azië en in Latijns-Amerika. Voor een speler als Vopak met zijn wereldwijde tankterminalnetwerk biedt dat uitgelezen kansen.

De nog in de kinderschoenen staande LNG-markt ontwikkelt zich goed. Alleen de markt voor biobrandstoffen blijft moeizaam, vooral door onduidelijkheid over fiscale stimuleringsmaatregelen en grensoverschrijdende regelgeving. Deze situatie zal dit jaar waarschijnlijk niet veel verbeteren.

Groei
Hoewel Vopak's opslagcapaciteit het afgelopen jaar per saldo met 3 procent is gedaald tot 27,8 miljoen kubieke meter, wordt er flink gewerkt aan uitbreiding en is het de verwachting dat de opslagcapaciteit eind 2014 is toegenomen tot 33,8 miljoen kubieke meter.

Deze expansie is nodig om aan te groeiende vraag te kunnen blijven voldoen. De concurrentie zit echter ook niet stil. Het afgelopen jaar heeft Vopak naar eigen inschatting zijn mondiale marktaandeel zien afnemen van 11,1 procent naar 10,6 procent.

Prima vooruitzichten
Dit jaar zal een aantal significante uitbreidingsprojecten, waaronder Westpoort en Eemshaven in volledige gebruik worden genomen. Vopak spreekt over een robuuste markt voor opslag en overslag van olieproducten en een bemoedigende markt voor chemicaliën.

Zonder nadere specificatie voorspelt Vopak voor dit jaar een hoger ebitda-resultaat en houdt het vast aan de doelstelling voor 2013 een ebitda te realiseren van 725-800 miljoen euro.

Dat impliceert een groei van circa 10 procent in de komende twee jaar. Daarvoor moet ook nog wel geïnvesteerd worden, 0,5 miljard euro tot en met 2014, maar de groeiperspectieven blijven aantrekkelijk.

Beleggers zijn daar wel al in belangrijke mate op vooruitgelopen. Sinds begin 2010 is de koers met 50 procent gestegen en bedraagt de koers-winstverhouding ruim 16.


Gerelateerde artikelen

Vopak doet meer met minder en houdt resultaten op peil
Vopak onderuit op flink lagere winstverwachting
23-04-2014

Beleggers sturen het aandeel Vopak nog maar eens verder omlaag nadat het be…

Lees verder

Nauwelijks positieve verrassingen bij Vopak
28-02-2014

Vopak waarschuwde er al eerder voor: de recordwinst uit 2012 is in 2013 ni…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}