VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Jaarcijfers tonen grote verschillen tussen USG en Brunel

De ene uitzender is de andere niet en dat blijkt overduidelijk aan de jaarcijfers die Brunel en USG overleggen.

Brunel, een gespecialiseerd detacheringsbureau dat ingenieurs, ICT- en financieel specialisten plaats, blijkt veel minder gevoelig voor de conjunctuur dan USG.

Zo betrok USG het afgelopen kwartaal circa 38 procent van de omzet uit de moeizame Nederlandse markt, tegen slechts 14 procent voor Brunel.

USG heeft dan ook flink te lijden onder de Nederlandse overheidsbezuinigingen. De publieke sector is goed voor circa 15-20 procent van de Nederlandse omzet van USG.

Brunel is daar veel minder gevoelig voor en is juist actief in landen en sectoren waar de groei er flink in zit. Zo haalt de uitzender 14 procent van de omzet uit Duitsland en liefst 70 procent uit de wereldwijde energiedivisie.

In Nederland ervoer Brunel ook druk in het industriële segment, maar dit werd meer dan gecompenseerd door groei in de energiesector. Brunel wist daardoor in het vierde kwartaal in Nederland de omzet met 9 procent op te voeren, tegen een daling van 6 procent voor USG.

Resultaten Brunel
Brunel heeft een zeer goed jaar gedraaid, waarin de omzet in zowel het vierde kwartaal als over geheel 2011 met 36 procent is gestegen tot bijna 1 miljard euro.

Bij de derde kwartaalcijfers had het bedrijf de verwachting al opgeschroefd naar ten minste 30 procent omzetgroei.

Het bedrijfsresultaat dikte over heel het jaar met liefst 72 procent aan tot 64,4 miljoen euro. Het vierde kwartaal leverde een mooie ebit-marge op van 6,9 procent, tegen 6,6 procent voor geheel 2011 (geheel 2010: 5,7 procent).

Onderaan de streep staat een nettowinst van 42,8 miljoen euro (1,83 euro per aandeel), 70 procent meer dan vorig jaar. Brunel heeft het over de volle breedte beter gedaan dan analisten hadden verwacht.

Brunel stelt een dividend voor van 90 cent per aandeel (2010: 0,80 euro), waarmee bijna de helft van de winst wordt uitgekeerd.

Resultaten USG
In het rapport van USG zitten wel wat positieve elementen, zoals de schuldreductie met 14 miljoen euro tot 62,3 miljoen euro, maar over het algemeen vallen de cijfers over het laatste kwartaal niet goed.

Zo daalde de omzet in de laatste drie maanden van vorig jaar met 5 procent, 3 procent per werkdag, wat meer is dan verwacht. In Nederland was eveneens sprake van een autonome omzetdaling van 3 procent.

Wel verbeterde de marge (ebita) in Nederland in het vierde kwartaal van 4,8 procent naar 5,3 procent.

Zwakke prestaties in met name België (22 procent van de omzet) en ook in Frankrijk (16 procent van de omzet) zorgde ervoor dat de marge van USG als geheel in het vierde kwartaal daalde van 3,8 procent naar 3,3 procent.

Over geheel 2011 bleef de marge steken op 3 procent.

Echter, ook in groeimarkt Duitsland (9 procent van de omzet) presteert USG ondermaats. De omzet viel hier met 6 procent terug, 3 procent per werkdag, en de marge kwam niet verder dan 1,8 procent.

Onderaan de streep boekt USG zelfs een nettoverlies van 37 miljoen euro, vooral door een afboeking op de activa in Spanje (6 procent van de omzet) en kostenbesparende maatregelen, waaronder in Nederland.

Desondanks wel positief dat USG een dividend van 17 cent per aandeel voorstelt, een cent meer dan over 2010.

Vooruitzichten
Met een lagere schuld en een met 50 miljoen euro verlaagde kostenbasis is USG zelf flexibeler geworden.
Dat is nodig ook, want in januari is de omzet al weer met 6 procent gekrompen, tegen 0 procent voor Randstad en 1 procent krimp bij Adecco.

USG houdt vast aan de doelstelling van een ebita-marge van 6 procent over de cyclus heen, maar is daar nog ver van verwijderd.

Hoe anders klinkt Brunel die nu al een omzetgroei van 10 procent voor 2012 durft te voorspellen. Ondanks de economische onzekerheid verwacht Brunel gewoon verder te groeien in de geselecteerde marktspecialismen.




Gerelateerde artikelen