VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TKH durft winstvoorspelling niet aan

De afzwakkende vraag in bepaalde marktsegmenten die technologie bedrijf TKH in het derde kwartaal voelde, heeft zich doorgezet. Voor een winstverwachting is het wachten tot augustus.

Fruitige jaarcijfers presenteert TKH, actief met onder meer glasvezeltechniek, camerasystemen en bandenbouwmachines.

Voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf werd de omzetgrens van 1 miljard euro geslecht.

Aan de zwakke kant
De autonome omzetgroei van15,5 procent mag er wezen. De groei zit vooral in het eerste half jaar van 2011: plus 24,4 procent. Het vierde kwartaal leverde een autonome groei op van slechts 1,6 procent.

Het bedrijfsresultaat (ebita) dikte met 22,8 procent aan tot 90,1 miljoen euro. In het laatste kwartaal is het ebita met 10,6 procent geslonken.

Keurige cijfers al is het vierde kwartaal toch wat aan de zwakke kant en zijn de vooruitzichten voor dit jaar wat onzeker.

Verzwakking
Bij de update over het derde kwartaal had TKH al laten weten een verzwakking van de vraag te constateren in bepaalde industriële eindmarkten, waaronder de hoog renderende bandenbouwsystemen.

De lagere orderintake die daarvan het gevolg is zal effect hebben op de resultaten dit jaar. De mate waarin zal sterk afhangen van het wel en wee van de wereldeconomie.

De investeringsbudgetten van bedrijven uit de industrie geven TKH wel hoop dat de orderintake weer aantrekt. Maar de onzekerheid weerhoudt de onderneming ervan een winstverwachting voor dit jaar uit te spreken.

Security
Vlak voor de jaarcijfers maakte TKH de overname van het Franse Aasset Security International bekend, een bedrijf dat actief is in videobewakingssystemen en goed is voor een jaaromzet van 35 miljoen euro. Security maakt daarmee circa 14 procent van de totale omzet uit.

Goed dividend
Zoals gebruikelijk bij TKH is het bedrijf scheutig met dividend. Het voorstel is om 75 cent per aandeel uit te keren (2010 61 cent), ruim de helft van het nettoresultaat.

De onderneming staat er financieel dan ook gezond voor. De solvabiliteit ligt op 45,6 procent. De netto-bankschuld steeg weliswaar met 36,6 miljoen euro naar 100,5 miljoen euro, maar de verhouding netto schuld ten opzichte van ebitda bedraagt slechts 0,9 en de rentedekking liefst 13,0.

TKH voldoet daarmee ruimschoots aan de bankeisen (net debt/ebitda van maximaal 3 en rentedekking van minimaal 4).

Geholpen door een eind vorig jaar nieuw afgesloten kredietfaciliteit van 250 miljoen euro (was 125 miljoen euro), heeft 100-150 miljoen euro beschikbaar voor overnames. Winst kan dus ook gekocht worden.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen