VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

UPS geeft PostNL lucht

Met twee kwartjes per aandeel extra neemt TNT Express genoegen om overgenomen te worden door UPS. Voor aandeelhouders blijft het magertjes.

UPS, de grootste pakjesbezorger ter wereld, heeft met TNT Express een akkoord bereikt over de overname van het Nederlandse concern.

Zoals verwacht kwam er een nauwelijks hoger bod uit dan het eerste bod van 9 euro per aandeel. Het Amerikaanse UPS deed er slechts 50 cent bij en de deal was rond.

De jaarresultaten van TNT Express waren niet best, maar voor de aantrekkingskracht van het Hoofddorpse concern op sectorgenoten als UPS is dat niet heel relevant.

Belangrijker is dat er meerdere kapers op de kust leken te liggen. Dan is het belang van die jaarcijfers, in een jaar dat bovendien werd gekenmerkt door incidentele tegenvallers in Brazilië, Italië en China, beperkt.

Speculaties ongegrond
Speculaties dat de Amerikaanse concurrent Federal Express (FedEx) met een tegenbod zou komen blijken vooralsnog ongegrond. Maar het is nog steeds niet uitgesloten dat FedEx toch met een hoger bod op de proppen komt.

Wel stellen analisten dat FedEx minder kapitaalkrachtig is dan UPS. TNT kan een concurrerend bod accepteren als dat minimaal 8 procent hoger ligt. Maar dan is wel een boete van 50 miljoen dollar aan UPS verschuldigd.


Na het nieuwe bod steeg de koers van TNT nauwelijks, kennelijk rekenen beleggers niet meer op een hoger bod. Dat lijkt niet onlogisch.

Grootaandeelhouder PostNL, dat 29,8 procent van de aandelen TNT in bezit heeft, heeft het bod van UPS geaccepteerd, maar heeft de handen wel vrij om in te gaan op een eventueel hoger bod.

En zowel het bestuur als de raad van commissarissen van TNT steunt de voorgenomen overname.

Opluchting
Voor PostNL betekent de overname een opluchting. PostNL was door een drastische afwaardering op het belang in TNT - de koers van TNT daalde van 10 euro naar 4,80 euro - én door een pensioenprobleem als gevolg van slechte financiële markten in een benarde positie terechtgekomen.

Daardoor zag het concern zich gedwongen de belofte van een riant cashdividend in te trekken. De koers van PostNL steeg na bekendmaking van het akkoord met 3 procent.

Het bod van 9,50 per aandeel waardeert TNT op 5,16 miljard euro exclusief schulden. Het bod betekent een premie van 53 procent ten opzichte van de slotkoers van 16 februari.

Maar medio 2011, toen TNT Express afgesplitst werd van PostNL, werd de koers 8,60 euro per aandeel vastgesteld. Ten opzichte van die koers steekt het bod dus nog altijd mager af.




Gerelateerde artikelen