VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bestuurders PostNL en TNT Express toucheren miljoenen aan bonussen

Beleggers de pineut en werknemers in onzekerheid over hun baan. Maar bestuurders van zowel PostNL als TNT Express komen goed weg bij een overname van die laatste.

TNT Express topvrouw Marie Christine Lombard toucheert, als de op stapel staande overname door sectorgenoot UPS doorgaat, bijna 2,8 miljoen euro.

Overnamebonus
Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag van pakjesbezorger TNT Express.

In het arbeidscontract van de Franse Lombard staat dat zij in geval van een overname, ‘change of control' in jargon, recht heeft op uitbetaling van een basissalaris (692.500) inclusief pensioenbijdrage (281.520) plus haar gemiddelde bonus over de laatste drie jaren.

De optelsom van deze onderdelen moet vervolgens vermenigvuldigd worden met twee. Daarmee komt haar totale overnamebonus op 2,76 miljoen euro.


In 2011 zag Lombard vanwege tegenvallers in Brazilië (gebrekkige integratie van overgenomen bedrijven) en China (vraaguitval intercontinentale vracht) vrijwillig af van haar bonus, zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag van het expresconcern.

Maar in de voorgaande jaren 2010 en 2009 kreeg zij respectievelijk 558 duizend en 663 duizend euro als variabele beloning overgemaakt.

PostNL bonus
TNT Express en PostNL. Tot voor kort zusjes onder de paraplu van TNT, maar al weer bijna een jaar op eigen benen. Voor beleggers draait die splitsing toch vooral uit op een kater. PostNL legt vooralsnog een bijzonder onstuimig beursparcours af, vooral omdat het meedeint op de achtbaanrit die TNT Express aflegt.

Opperbaas Harry Koorstra ontving desalniettemin bovenop zijn basissalaris van 670 duizend euro een (korte termijn) bonus van 528 duizend euro. De helft van deze bonus zal Koorstra investeren in aandelen PostNL.

Plussen en minnen
Of Koorstra in aanmerking komt voor een jaarlijks extraatje van maximaal diens basissalaris baseren zijn commissarissen, waaronder PvdA-prominenten Wim Kok en Jacques Wallage, op het behaalde bedrijfsresultaat, de operationele kasstroom en niet nader toegelichte ‘specifieke doelstellingen verbandhoudend met de splitsing'.

Niet-financiële doelstellingen als werknemerstevredenheid, CO2 verbruik en klanttevredenheid bepalen voor 40 procent de jaarlijkse bonus. Koorstra's rapport gaf een gemengd beeld met plussen en minnen.

Hij scoorde maximaal op alle financiële doelstellingen, maar voor werknemers- en klanttevredenheid kreeg hij van zijn commissarissen een onvoldoende.

PostNL is met 29,8 procent de grootste aandeelhouder in TNT Express, maar kampt als gevolg van de splitsing ook nog met een gapend pensioentekort, een negatief eigen vermogen en voert de ene na de andere ontslagronde door.

Desondanks levert het bezorgen van post en pakketjes in Nederland het bedrijf wel prettige kasstromen op waardoor de krappe vermogenspositie geen acuut gevaar oplevert.

Aan de verbondenheid van de beide bedrijven komt binnenkort een einde. Het Amerikaanse pakjesbedrijf UPS heeft met TNT Express een overnameakkoord en wil 9,50 euro per aandeel, totaal zo'n 5,2 miljard euro exclusief schulden, neertellen om haar Europese voetafdruk te vergroten.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen