VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 maart 2012

Nutreco spekt pensioenpot vertrekkend ceo Wout Dekker

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Wout Dekker krijgt een afscheid in stijl. 1,3 miljoen euro stort Nutreco bij in de pensioenpot van de vertrekkende bestuursvoorzitter. De vis- en veevoerproducent spreekt van een ´substantieel tekort´ in de spaarpot.

En dat is volgens de commissarissen ´niet bedoeld´ en ´ongewenst´.

De extra storting bedraagt tweemaal het jaarsalaris van de 55-jarige Dekker, die zijn totale beloning over 2011 daardoor zag oplopen tot 2,6 miljoen euro.

Door de solide resultaten ontvangt Dekker ook een cashbonus van 450 duizend euro.

Verrassing
Voor buitenstaanders komt deze plotselinge vrijgevigheid als een verrassing. In het najaar van 2010 werd bekend dat het pensioenfonds voor (oud-)werknemers van Nutreco financiële problemen had.

Daarmee was het fonds één van de eersten dat zich moest voorbereiden op lagere uitkeringen. Uiteindelijk is het niet zover gekomen en heeft Nutreco de pensioenen van zijn werknemers bij een verzekeraar ondergebracht.

President-commissaris Jan Maarten de Jong zei tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat het tekort bij Nutreco al veel langer bekend was.

Met de daadwerkelijke storting van extra geld is gewacht totdat de ´middelmatige financiële positie´ van het Nutreco-pensioenfonds was opgelost. Met het aanstaande vertrek van topman Dekker zou er nu wel enige haast bij geweest kunnen zijn.

Nieuw systeem
In 2005 stapte Nutreco voor haar bestuurders over van een zogenaamd ´defined benefit´ naar een beschikbaar premiesysteem. Dat was toen al van kracht voor reguliere werknemers.

Vanaf dat moment droeg het concern alleen nog ieder jaar pensioenpremie af en stond het niet langer garant voor een vaststaande pensioenuitkering (`defined benefit´).

Naar nu blijkt is de overgang naar dit nieuwe systeem niet helemaal soepeltjes verlopen. ´Gedurende de overgangsperiode is uit actuariële berekeningen een substantieel tekort naar voren gekomen van de pensioenrechten van de bestuursvoorzitter´, zo valt in het jaarverslag te lezen. Volgens Nutreco leidt de extra bijdrage van 1,3 miljoen euro tot een tekort van ´acceptabel niveau´.

Een van de redenen om een nieuwe pensioenregeling in te voeren was juist het vermijden van verrassingen. Maar als de sommetjes niet goed worden gemaakt, kan er kennelijk dus toch een flinke nagekomen verplichting ontstaan.

Laatste vergadering Wout Dekker
Dekker zwaait in december af na dertig dienstjaren, waarvan twaalf jaar als hoogste baas.

Onder zijn leiding ontpopte Nutreco zich tot een concern dat zowel op eigen kracht als door overnames mooie groeicijfers liet zien, een prettig dividend aan beleggers uitkeerde en een sterke financiële huishouding heeft.

Zijn opvolger Knut Nesse moet de ambitieuze financiële strategie voor de komende vijf jaar realiseren. Volgens dat plan moet de brutojaarwinst in 2016 op 400 miljoen euro (2011: 231,6 miljoen euro) liggen met een winstmarge van tussen de 5 en 6 procent. Gemiddeld moet de omzet (2011: 4,7 miljard euro) groeien met 12 procent per jaar.

Omzetverlies
Nutreco geeft dinsdag verdere tekst en uitleg over deze pensioenkwestie tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Ook zullen daarin mogelijke risico´s voor Nutreco ter sprake komen als gevolg van ontwikkelingen bij een van haar grote klanten.

De Noorse zalmkwekerij Marine Harvest maakte vandaag bekend serieus de mogelijkheden van een eigen productiefaciliteit te gaan onderzoeken om zelf zalmvoer te kunnen maken. Marine Harvest kocht in 2011 voor zo´n 300 miljoen euro in bij Nutreco.

Behalve omzetverlies zou een nieuwe speler ook tot meer aanbod, en dus mogelijk lagere prijzen, van zalmvoer kunnen leiden.

Nog geen angst
Dekker toonde zich niet verontrust. Dergelijke studies zijn in het verleden ook al uitgevoerd volgens de topman.  

Uit zo een studie is bovendien nog nooit de beslissing voortgevloeid om over te gaan tot investeringen. Het zou bovendien nog jaren duren totdat er een fabriek staat.

Voorlopig blijft Marine Harvest haar inkopen bij Nutreco doen, want er is nog een afnamecontract met een resterende looptijd van anderhalf jaar, benadrukte het concern.


Gerelateerde artikelen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}