VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nu eens meevallers bij Philips

Beleggers hebben vaak de klacht dat de resultaten bij Philips altijd gepaard gaan met incidentele tegenvallers. Nu waren het een keer incidentele meevallers.

Bij Philips schoot de winst over het eerste kwartaal met 80 procent omhoog naar 249 miljoen euro. Beter dan verwacht, maar het concern werd geholpen door de verkoop van vastgoed op de High Tech Campus (opbrengst: 425 miljoen euro, boekwinst 37 miljoen) en de merkrechten voor Senseo (boekwinst 160 miljoen euro). Het afstoten van de televisietak werd afgerond.
 

Zonder deze eenmalige klappers was er echter ook operationeel sprake van een verbetering in de winstmarge. Hier lijkt het besparingsprogramma ‘Accelerate!' zijn vruchten af te gaan werpen. Volgens topman Frans van Houten moeten de marges in de tweede helft van dit jaar verder verbeteren. De winst zal dan nog wel wat worden gedrukt door de bij Philips traditionele herstructureringskosten.

Beter in verlichting
De kwartaalomzet kwam uit op 5,6 miljard euro, 6,5 procent meer dan een jaar geleden. Het bedrijfsresultaat kwam maar liefst 26 procent hoger uit op 552 miljoen euro.
 
Bij Verlichting, dat het vorige kwartaal nog sterk tegenviel, ging het nu aanzienlijk beter. De verkoop groeide hier met 2 procent. Snelgroeier LED zag de omzet met 22 procent stijgen. LED-verlichting maakt nu 16 procent van de totale omzet in verlicht uit.

Orders
Philips staat voor de uitdaging de grote Europese bezuinigingsmaatregelen te overleven, die op verschillende van haar markten goed merkbaar zullen zijn, vermoedelijk vooral in de gezondheidszorg. Bemoedigend is wat dat aangaat dat de daling van de orderinstroom in de divisie Healthcare een halt werd toegeroepen.

Ook gunstig is dat topman Van Houten veel optimisme uitstraalt: hij repte van de vele onzekerheden in Europa, maar gelooft per saldo toch dat Philips goed op weg is om de financiële doelen die voor 2013 waren gesteld te gaan halen.

Beleggers geloven dat blijkbaar ook, want zij zetten het aandeel Philips 4 procent hoger in een dramatisch dalende AEX. Het grapje is wat makkelijk, maar we kunnen het niet laten: daarmee is de Eindhovense lampenfabriek nu ook eens op het Damrak een lichtpunt...


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen