VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

BinckBank zoekt groei in het buitenland

De doelstellingen van online broker BinckBank voor eind 2013 zijn niet meer reëel. Groei moet onder meer uit het buitenland komen, maar de activiteiten daar zijn nog altijd minder profijtelijk dan in Nederland

Op de dag dat BinckBank zijn jaarvergadering met beleggers hield kwam concurrent Lynx met een verlaging van de tarieven voor aandelentransacties.

Dat is een nieuw bewijs van de prijzenslag waarmee online broker Binck Bank te maken heeft. De online broker zal in die concurrentiestrijd niet voorop gaan. Bestuursvoorzitter Koen Beentjes kijkt eerst wat de concurrentie doet.

Doelstelling
Duidelijk is in ieder geval dat Binck fors achterloopt op de eigen groeiplannen. Het aantal rekeninghouders in Nederland en België maar ook het aantal klanten met vermogensbeheer via dochter Alex loopt fors achter op de planning.

Binck is inmiddels tot het inzicht gekomen dat de doelen in 2009 misschien wel verkeerd zijn geformuleerd. De internetbank zette toen het aantal beleggingsrekeningen centraal in zijn doelstellingen.

Nu geeft topman Beentjes aan dat het aantal rekeningen geen goede maatstaf is. Het gaat om de transacties. Daarom is de doelstelling voor 2015 een groei in transacties van 8,9 miljoen naar 13,5 miljoen.

Deze groei is niet uit de volwassen markt Nederland te halen, maar moet uit het buitenland komen. Frankrijk loopt goed en speelt nu quitte, maar met een marktaandeel van 17 procent is daar nog veel te verdienen.

In België is BinckBank nu marktleider. Hoewel de Belgen even beleggingsmoe zijn na het Fortis schandaal zit groei er op termijn zeker in.BinckBank zal zijn concept in het najaar 2012 in Italië agressief in de markt zetten.

Na deze drie landen komen één dan wel twee nieuwe landen in beeld deelde Beentjes beleggers mee.
 
Een overname kan een optie zijn maar moet wel inpasbaar zijn op Binck’s europees IT platform.

Consolidatie in de markt
Bestuursvoorzitter Beentjes geeft al jaren aan dat de markt aan consolidatie toe is. Maar tot nu is daar weinig van terecht gekomen. Veel online brokers zijn eigendom van grote banken. Verkoop levert deze eigenaren levert te weinig op om de balans te verkorten. Bovendien zijn de brokers winstgevend en is de koers laag.

Laten dit nou net argumenten zijn die partijen kunnen doen besluiten BinckBank te kopen.Beentjes werd even stil toen hier naar gevraagd werd, maar algauw verklaarde hij dat er niets speelde, ook niet bij hedge funds of andere partijen.

Franse groei minder profijtelijk 
De rentebaten bij Binck staan onder druk. Een daling van 43,5 miljoen euro naar 38,9 miljoen.

Door Alex vermogensbeheer is sterk gekozen voor een overweging van de liquide positie. Hierdoor moest BinckBank meer aan rente vergoeden dan zij zelf op vooral Duits staatspapier aan rendement konden maken. 
 
Inmiddels is Alex meer gaan beleggen en heeft Beentjes gekozen voor een agressiever eigen beleggingsbeleid met meer risico. De kosten worden stringent bewaakt maar door toename van de activiteiten en verhoging van kwaliteit stegen de personeelskosten in 2011 sterk met 11 procent.

De transacties stegen maar het resultaat bleef achter. Frankrijk nam het overgrote deel van de stijging in 2011 voor haar rekening aan transacties, maar de verdiensten per transactie zijn slechts een derde van de Nederlandse
opbrengst.

Verbreding aan producten
Om minder afhankelijk te worden van het aantal transacties heeft BinckBank alternatieve inkomsten gezocht. Een prominente rol is weggelegd voor Alex Vermogensbeheer.

Als doelstelling moet dit in 2015 met één miljard zijn gestegenHet platform TOM biedt aandelen en sinds kort ook derivaten transacties aan. De kosten zijn significant lager dan via het Euronext platform maar BinckBank geeft het kostenvoordeel vooralsnog niet door aan klanten.

Beentjes vroeg beleggers begrip voor het feit dat hij eerst zijn geïnvesteerde 7 miljoen in dit platform terug wil verdienen




Gerelateerde artikelen