VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Duitse groeimotor stuwt resultaat Hes Beheer

Het Rotterdamse overslagbedrijf Hes Beheer is goed uit de startblokken gekomen dit jaar en blijft bij de uitspraak een hogere jaarwinst te voorzien.

Het blijft een succesverhaal, Hes Beheer, houdstermaatschappij van stuwadoorsbedrijven.

Begin deze eeuw lag het bedrijf nog in de lappenmand en werden stevige verliezen geleden, dit jaar stevent het op het twaalfde opeenvolgende jaar van winstgroei af.

Onder het leiderschap van Harmen Sliep is de nettowinst gestegen van 1,9 miljoen euro in 2002 tot 24,3 miljoen euro vorig jaar, een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van 33 procent.

Weinig bedrijven kunnen dat Hes navertellen en de groei is er nog altijd niet uit. Het eerste kwartaal van 2012 leverde een winstgroei op van 25 procent tot 5,9 miljoen euro.

Makkelijke vergelijking
Hes is zo sportief nogmaals te benadrukken dat het eerste kwartaal van vorig jaar niet zo goed verlopen was, waardoor er zo'n stevige winstgroei mogelijk is.

De uitbundige groei van de afgelopen jaren is niet vol te houden. Vorig jaar bracht een winstgroei van 11 procent.

Dat neemt niet weg dat Hes op volle toeren draait en nieuwe groeimogelijkheden worden aangeboord dan wel aangebouwd.

Kolen groeien
Vooral de vraag naar kolen (circa de helft van de concernomzet) bevindt zich momenteel op een hoog niveau en dat geldt ook voor de kolenopslag.

Het bedrijf profiteert natuurlijk van de goed draaiende Duitse economie, maar ook de sluiting van de Duitse mijnen en kerncentrales speelt Hes nadrukkelijk in de kaart.

De vraag naar industriële mineralen en agribulk bleef daarentegen achter bij vorig jaar.

Natte bulk
Een van de nieuwe groeipijlers onder het Hes concern moet de op- en overslag van natte bulk als eetbare oliën, minerale oliën en biobrandstoffen worden.

Het gaat hier om de Botlek Tank Terminal, waar Hes een 50 procent belang in heeft. De eerste bouwfase, groot 200.000 kubieke meter, is inmiddels operationeel en leverde het afgelopen kwartaal een kleine positieve winstbijdrage. We spreken hier over 7 procent van de geconsolideerde omzet.

Vanaf dit kwartaal zullen de nu operationele opslagtanks goed gevuld zijn. Hes hadt al langlopende contracten hiervoor gesloten. De plannen voor de tweede fase, 550.000 kubieke meter extra, zijn in volle gang en Hes is al ver met het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor bouw en droogleggingen in de Rotterdamse haven.

Net als bij de eerste fase gaat Hes pas bouwen als er concrete afspraken met klanten liggen. Dat zal de risico's voor de verdere investeringen aanzienlijk verlagen.

Uiteindelijk moet de Botlek Tank Terminal in 2014 volledig afgebouwd zijn en een belangrijke nieuwe pijler onder het Hes-concern gaan vormen.

ATIC Services
Eind vorig jaar nam een 19 procentbelang in ATIC Services, een Franse logistieke dienstverlener, actief met overslagactiviteiten van droge bulk in zeehavens en binnenvaart. Dat laatste betreft een nieuwe activiteit voor Hes.

Een grote acquisitie voor Hes (omzet ATIC 280 miljoen euro over 2010, tegen 78 miljoen euro voor Hes over 2011), waar een overnamesom nooit bekend is gemaakt.

Ook de winstbijdrage van ATIC Services wordt door Hes niet vrijgegeven, maar is volgens Hes wel conform verwachting.
Meest interessante is dat de Fransen tevens indirect deelnemen in een aantal goed winstgevende dochters van Hes (EMO, OVET en OBA), waardoor Hes zijn grip op deze bedrijven heeft vergroot.

Hes heeft door deze aankoop echter ook flink te maken met het Frans-Indiase staalconcern Arcelor Mittal, dat 76 procent van de aandelen ATIC Services bezit en is gelijk ook de grootste klant van de Fransen.

Bij de halfjaarcijfers kan Hes hopelijk meer inzicht geven in de resultaatontwikkeling en een concretere winstprognose afgeven.




Gerelateerde artikelen