VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 april 2012

Gemengd beeld bij chipmachinebouwers ASMI en Besi

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Na een teleurstellend jaareinde vallen de eerste kwartaalcijfers van ASMI opnieuw tegen. Het kleinere Besi overtuigt meer.

Na de redelijk stabiele prestatie van ASML was het nu de beurt aan de kleinere jongens in de sector: ASMI en Besi. Eerstgenoemde stelt fors teleur en heeft wat uit te leggen aan beleggers. Besi lijkt zijn zaakjes beter op orde te hebben.

ASMI blijft een lastig verhaal en zeker ook een complexe belegging. Het bedrijf bestaat uit de onderdelen Front-end (machines voor de eerste bewerkingsfase in het productieproces van chips) en Back-end (machines die de chips afwerken en van een behuizing voorzien).

Nu de druk van de aandeelhouders over een splitsing van ASMI naar de achtergrond is gedreven, wakkerde ASMI dit zelf weer aan door een onderzoek in te stellen naar de vermeende onderwaardering van de Front-end tak.

Front-end
Juist bij dit onderdeel zit nu weer de grote teleurstelling. Vergeleken met het toch al zwakke vierde kwartaal 2011 daalde de omzet in Front-end met 17 procent tot 94,8 miljoen euro.

De kwartaal-op-kwartaal-daling in het bedrijfsresultaat met 70 procent tot 2,9 miljoen euro is helemaal fors. ASMI wijt de winstval aan efficiency-zaken en verwacht in de tweede jaarhelft verbetering. Nadere toelichting ontbreekt helaas.

Ook de orderontvangst bij Front-end van 80 miljoen euro, daling van 20 procent, valt tegen. Voor dit kwartaal wordt wel een sterke orderontvangst voorzien, maar tegelijkertijd een omzetdaling van maximaal 10 procent.

Back-end
De Back-end tak doet het beter. Ook hier zoals voorspelt een omzetdaling en wel van 9 procent tot 316,1 miljoen euro, maar wel een hoger bedrijfsresultaat: 19,0 miljoen euro, tegen 17,7 miljoen euro in het vierde kwartaal 2011.

De orders stroomde hier wel goed binnen, een toename van 63 procent tot 282 miljoen euro. Dat moet dit kwartaal in een omzetstijging resulteren.

ASMI als geheel zag de nettowinst vergeleken met drie maanden terug dalen van 15 miljoen euro tot 6 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst van 40 miljoen euro geboekt.

Besi presteert wel goed
Besi, uitsluitend actief in het Back-end segment, moet het in vergelijking tot het vorige kwartaal met een flink lagere omzet stellen: 55,8 miljoen euro, tegen 70,4 miljoen euro.

De terugval in het bedrijfsresultaat is daarentegen met 4 procent tot 2,4 miljoen euro beperkt gebleven.
Door verliezen op valuta-afdekking en een hoger belastingdruk is de nettowinst van Besi wel fors gedaald van 3,4 miljoen euro tot 2 ton. Dit was echter wel voorzien.

Fraaie outlook
De grootste positieve verrassing zit bij Besi in de afgegeven verwachting voor het lopende kwartaal.
Gesteund door een met 53 procent gestegen orderontvangst, voorspelt Besi een omzetgroei van 50 procent gepaard gaande met een substantiële winstgroei. Dat overtreft de verwachtingen van analisten ruimschoots.

Vraagtekens bij ASMI
Op 15 mei tijdens de aandeelhoudersvergadering kunnen beleggers reageren op de studie die ASMI naar de waardering van het eigen bedrijf heeft gedaan.

Het is afwachten wat daar uitkomt en welke stappen het management van ASMI zal gaan nemen.
Splitsen had het bedrijf vorig jaar al naar het rijk der fabelen verwezen, maar het bedrijf heeft wel wat uit te leggen nu de Front-end divisie niet met de markt mee kan.


Gerelateerde artikelen

ASMI koopt eigen aandelen met nog altijd relatief dure aandelen ASM PT
ASMI koopt eigen aandelen met nog altijd relatief dure aandelen ASM PT
01-03-2018

ASMI geeft flinke hoeveelheden kapitaal terug aan aandeelhouders. Dat gaat …

Lees verder

asmi chiptechnologie koers
ASMI krijgt eigen frontend-activiteiten steeds meer op de rails
ASMI krijgt eigen frontend-activiteiten steeds meer op de rails
26-05-2015

De roerige jaren van ASMI lijken achter de rug. De eigen frontend-activitei…

Lees verder

asmi chiptechnologie
Topman ASMI: beurskoers te laag
23-05-2014

Bestuurders laten zich zelden uit over de beurskoers van het eigen bedrijf.…

Lees verder

ASMI-oprichter Del Prado stuurde aan op vertrek president-commissaris
23-04-2013

Arthur del Prado mag dan al jaren geen officiële functie meer bij chip…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}