VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wereldhave optimistisch over West-Europees vastgoed

Op de jaarlijkse aandeelhouders vergadering toonden topman Hans Pars en financiële man Dirk Anbeek van Wereldhave zich opvallend optimistisch. Beleggers weten nu al wat ze de komende twee jaar aan dividend mogen verwachten

Pars gelooft dat er vooral kansen liggen in winkelcentra die ‘undermanaged' zijn: ze zien er soms gedateerd uit, maar liggen op een goede locatie. Na een opknapbeurt kunnen de rendementen op deze projecten omhoog.

Wereldhave kondigde begin dit jaar aan dat het zich volledig gaat concentreren op West-Europa. Alle bezittingen in de VS zullen worden verkocht, daar is al een begin mee gemaakt.

Omdat de Amerikaanse markt er beter bij ligt dan de Europese, verwacht Pars dat het juist nu een prima moment is om Amerikaans vastgoed in te ruilen voor Europees.

Het fonds gaat zich vooral richten op winkelcentra in België, Nederland, Finland en het Verenigd Koninkrijk en op kantoren in en rond Parijs en Madrid.

Aankopen
De Amerikaanse verkoopopbrengst zal in principe worden gebruikt om Europese projecten aan te schaffen. Wereldhave geeft beleggers echter nu al de zekerheid dat zij over 2012 en 2013 net als over 2011 een dividend van 4,70 euro tegemoet kunnen zien.

Als het directe resultaat de komende jaren onvoldoende blijkt om het dividend uit te keren, zal de verkoopopbrengst van het Amerikaans vastgoed ruimschoots voldoende zijn om deze uitkering te kunnen doen, zo is het idee.

Een aantal beleggers toonde zich echter bezorgd over de vastgoedmarkt in Europa op dit moment, die al jaren zeer moeilijk is. Uit het jaarverslag blijkt dat 18,5 procent van de huurcontracten in het lopende jaar, 2012 afloopt. Dat is meer dan in eerdere jaren.

Bovendien is er de opkomst van de internetdetailhandel. Recent was er bijvoorbeeld het faillissement van Selexyz. Er zullen in Nederland volgens marktkenners van de huidige 1600 boekwinkels in 2015 waarschijnlijk nog maar 1000 over zijn.

Web slokt op
Dit soort krimp zal er in meer branches te zien zijn. Het Nederlandse winkelen verplaatst zich in hoog tempo naar het internet. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat van de top 25 online retailers in Nederland nu meer dan de helft uit pure webwinkels bestaat.

Dit is een structurele ontwikkeling die op de lange duur volgens veel marktvolgers kan resulteren in lagere huuropbrengsten per vierkante meter in winkelvastgoed.

Wereldhave heeft weinig zorgen over deze ontwikkelingen. Het vastgoedfonds claimt vooral op ‘A1 locaties' te zitten waar de bezettingsgraad hoog is en naar verwachting hoog blijft.

Ook het feit dat Wereldhave per eind 2011 met een leegstand te maken had van een kleine 9 procent doet daar blijkbaar niets aan af.




Gerelateerde artikelen