VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 april 2012

Hogere productie en dure olie stuwen winst Shell

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Shell heeft in het eerste kwartaal beduidend meer winst gemaakt dan analisten hadden voorzien. Alle bedrijfsonderdelen verrassen in positieve zin.

De eerstekwartaalcijfers van Shell en de bijbehorende positieve woorden van ceo Peter Voser vallen in goede aarde bij beleggers. De koers stijgt en dat geeft de AEX-index altijd een prettig zetje.

Shell rapporteert over het eerste kwartaal een nettowinst, exclusief eenmalige posten en geschoond van voorraadeffecten, van 7,28 miljard dollar. Dat is 16 procent meer dan een jaar geleden.

Analisten rekenden gemiddeld op een resultaat van 6,78 miljard dollar. Zowel Upstream als Downstream verrassen in positieve zin.

Voser schrijft de winstgroei toe aan de combinatie van een verbeterde bedrijfsvoering, hogere productievolumes (olie- en gaswinning, en uiteraard de in een jaar tijd met 15-20 procent gestegen olieprijs.

Upstream flink omhoog
Upstream boekte een 35 procent hoger resultaat van 6,25 miljard dollar, beduidend beter dan voorzien.
De winstgroei bij Upstream komt onder meer door hogere verkopen en winning van gas, LNG en hogere olieproductie.

In de Verenigde Staten was sprake van een lagere gasprijs, maar in Europa waar het meeste gas wordt gewonnen profiteerde Shell van de koppeling van de gasprijs aan de olieprijs.

Shell pompte het afgelopen kwartaal ruim 1 procent meer olie uit de grond dan een jaar geleden en gecorrigeerd voor desinvesteringen en zaken als het verlaten van Syrië gaat het zelfs om 4 procent hogere productie.

Dat is een positieve ontwikkeling en een stap in de richting naar de 4 miljoen vaten waarnaar Voser in 2017/2018 streeft.

Ook Downstream beter
De ‘Downstream' activiteiten, de verwerking (raffinage) en verkoop van olieproducten via benzinestations en chemie, zitten na de dip in het afgelopen kwartaal in de lift en hier worden gelukkig weer zwarte cijfers geschreven.

Vergeleken met een jaar geleden ligt het resultaat van 1,12 miljard dollar bij Downstream nog wel een derde lager, maar de markt had hier een cijfer van 900 miljoen dollar voorzien.

Optimisme
Voser toont zich optimistisch voor de komende jaren, waarin de verschillende projecten wereldwijd op stoom moeten komen, zoals het gasproject in Quatar. Het concern plukt nu al flink de vruchten van de gepleegde investeringen.

De operationele kasstroom steeg liefst 56 procent tot 13,4 miljard dollar, ruim meer dan de 11 miljard dollar waar analisten meer rekenden.

Hierdoor verbeterde de financiële positie flink. De zogeheten ‘gearing', de nettoschuld als percentage van het eigen vermogen, daalde van 14 procent tot onder de 10 procent

Dividend
Zoals al eerder aangekondigd zal Shell over het eerste kwartaal een dividend van 43 dollarcent uitkeren, één cent meer dan vorig jaar. Shell maakt daarmee zijn reputatie van goede betrouwbare dividendbetaler weer eens waar.

De verbeterde financiële positie laat een hoger dividend natuurlijk ook toe. In termen van pay-out gaan het jaarlijkse extraatje wel omlaag. De geboekte winst per aandeel van 1,23 dollar ligt namelijk 10 procent hoger dan vorig jaar.

Nadere mededelingen over het toekomstige dividendbeleid ontbreken. Shell laat de hoogte van de uitkering afhangen van onder meer macro-economische ontwikkelingen en investeringsplannen.

Het actuele kwartaaldividend impliceert op de huidige beurskoers van 26,83 euro en bij de huidige euro/dollarkoers
niettemin een mooi dividendrendement van circa 5 procent.


Gerelateerde artikelen

Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
22-01-2018

Met het stijgen van de olieprijs zouden de kansen voor de dienstverleners a…

Lees verder

Shell fugro olieprijs oliesector
Shell geeft signaal dat het er goed voor staat
Vergevorderd verkoopprogramma maakt Shell gestaag rendabeler
Vergevorderd verkoopprogramma maakt Shell gestaag rendabeler
19-08-2017

Weinig beleggers hadden verwacht dat Shell er in zou slagen voor 2018 voor …

Lees verder

Shell olie barometer
Shell lijkt nu ook bij een olieprijs van 50 dollar het dividend te kunnen handhaven maar creëert geen waarde
Shell lijkt nu ook bij een olieprijs van 50 dollar het dividend te kunnen handhaven maar creëert geen waarde
27-07-2017

Shell blijkt nu ook bij een olieprijs van 50 dollar voldoende cash binnen t…

Lees verder

Shell olie oliesector

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}