VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Groeikansen Reed Elsevier kleiner dan risico's

Reed Elsevier probeert zich al jaren te positioneren als een groeionderneming met een laag risicoprofiel. Beleggers waarderen het aandeel anders. En gelijk hebben ze.

Welke waarde heeft een zelfbeeld als de rest van de wereld het anders ziet? Dat is een vraag die oprijst bij bestudering van de balans van informatieconcern Reed Elsevier.

De onderneming ziet zichzelf als een groeier, met een laag risicoprofiel. Maar de boekhouding lijkt een beduidend beter spiegel.

Goodwill en immateriële activa op de balans bedragen zo'n tien miljard euro, bijna viermaal het eigen vermogen.

Dat hoeft geen direct probleem te zijn zolang Reed Elsevier met zijn merken en overgenomen bedrijven genoeg geld kan verdienen.

Maar als de vooruitzichten verslechteren of een overname een kat in de zak blijkt, zal de onderneming uiteindelijk moeten afschrijven.

Dat dit niet ondenkbaar is, bewees concurrent Thomson Reuters, toen ze twee maanden geleden drie miljard dollar goodwill moest afboeken. Wanneer dit ook Reed Elsevier overkomt, zullen financiers hogere rentes eisen, of zich zelfs terugtrekken.

Pensioenrendementen te optimistisch
De financiële risico's zitten ook in het bedrijfspensioen. De onderneming gaat uit van een structureel jaarlijks rendement van maar liefst 8,7 procent op de aandelenportefeuille.

Mochten de rendementen lager uitvallen, dan zal het opgebouwde vermogen te laag zijn om aan de pensioenverplichtingen te voldoen. Reed Elsevier moet dan mogelijk de portemonnee trekken.

Beleggers moeten hopen dat de externe accountant zijn controlerende taak serieus uitvoert, zodat de jaarrekening inderdaad een getrouw beeld geeft van de onderneming en tijdig negatieve ontwikkelingen verdisconteert.

Liever slecht nieuws meteen, in plaats van na jaren in een keer alles bij elkaar corrigeren.

Groeipotentieel weinig opwindend
Tot zover de risico's. Dan het door Reed zelf opgeworpen imago van groeibedrijf. Het recente verleden biedt hier geen aanknopingspunten voor.

De (onderliggende aangepaste) operationele winst groeide met vijf procent in 2011, nadat het daalde met één en negen procent in 2010 respectievelijk 2009.

Voor de komende jaren zal Reed Elsevier mikken op een groei van vijf tot dertien procent. Beslist niet slecht, maar opwindend is anders.

Beleggers moeten zich in ieder geval afvragen of dit potentieel opweegt tegen het onderschatte risicoprofiel.

De koers is ongeveer zestien maal de gerapporteerde winst en elfmaal de (door Reed Elsevier aangegeven) aangepaste winst.

Te laag voor een defensieve groeier. Of te hoog voor wat Reed Elsevier werkelijk is.




Gerelateerde artikelen