VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 mei 2012

Stoelendans Exact lijkt ten einde met benoeming nieuwe cfo

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Exact heeft met Onno Krap dan eindelijk een nieuwe financieel directeur gestrikt. Bij het Delftse softwarebedrijf was het de afgelopen jaren een duiventil. Het roer moet om.

Nu de poppetjes nagenoeg zijn ingevuld, kan het bedrijf weer alle aandacht schenken aan de bedrijfsvoering.

En dat is nodig ook. In drie jaar tijd verlieten vier bestuurders en de volledige raad van commissarissen (rvc) om onduidelijke redenen het nieuwe hoofdkantoor langs de A13 bij Delft.

Nieuw duo
Onno Krap, die overkomt van het vorig jaar door Johnson & Johnson geannexeerde biotechbedrijf Crucell, moet daar samen met nieuwbakken bestuursvoorzitter Erik van der Meijden voor gaan zorgen.

Van der Meijden kreeg medio 2007 van oud-KPN topman Scheepbouwer de opdracht om automatiseerder Getronics te leiden nadat het in 2006 in handen kwam van het telecomconcern.

Die overname mag inmiddels als mislukt worden bestempeld. Van der Meijden moest tot 2011 als saneerder zien te redden wat er nog te redden viel.

Maar met die geuzennaam heeft hij zelf niet veel, zo bleek vorige week tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering waar Van der Meijden zichzelf introduceerde.

‘Mijn tijd bij Getronics was het enige moment in mijn carrière waar ik mij bezighield met een sanering', aldus Van der Meijden.

Zodra Krap en Van der Meijden voldoende aan elkaar hebben kunnen snuffelen, zal de zoektocht naar een chief technology officer (cto) worden gestart, aldus president-commissaris Rolf Deves.

2011 overgangsjaar
Vertrekkend interim-ceo Max Timmer deed nog zijn best om de bestuurlijke en operationele problemen te camoufleren door 2011 te bestempelen als overgangsjaar dat in het teken stond van toekomstige groei.

De omzet in dat overgangsjaar kelderde met ruim tien miljoen euro tot 215 miljoen euro. Onder aan de streep bleef met zo'n 14,8 miljoen euro niet meer dan de helft van de nettowinst van 2010 (33,4 miljoen euro) over. Per aandeel ontvangen beleggers 1,46 euro dividend. Vorig jaar was dat nog 2,02 euro.

Timmer zelf zal deze gehoopte bloeiperiode niet meer van dichtbij meemaken. Na krap anderhalf jaar als financiële man en ook nog een jaartje als plaatsvervangend ceo te hebben gewerkt vertrekt hij.

Dat Deves en zijn collega-toezichthouders Timmer niet hebben uitverkoren om definitief de hoogste man te worden, heeft mogelijk meegespeeld.

Nog geen organische groei
Behalve aan rust op het personele vlak is er nog iets anders waar het Exact aan heeft ontbroken: groei en dat is al jaren hét probleem.

Voormalig topman Raj Patel slaagde er als ceo niet in om het groeipad te vinden en vertrok in 2010 plotseling.

Zijn opvolger, commissaris Martijn Janmaat, wilde zich maar een jaar beschikbaar stellen, maar zorgde in dat jaar wel voor opschudding door een geheel andere strategische koers te gaan varen.

Hij legde de nadruk op autonome groei waarmee hij meende jaarlijks 4,5 - 6 procent te kunnen groeien.. Ook wilde hij het mes zetten in het omvangrijke buitenlandse kantorennetwerk van Exact en meer boekhoudsoftware via internet verkopen.

Patel had eerder juist de tegenovergestelde weg gekozen met een aantal dure overnames, die voor synergievoordelen zouden moeten zorgen.

In 2011 bleek het in 2007 overgenomen Longview die gehoopte synergie niet te kunnen bieden. De nieuwe strategie, waarbij Exact zich weer focust op bedrijven tot 150 medewerkers, laat dit niet toe. Hierdoor moest er flink afgeboekt worden op de in 2007 betaalde goodwill.

Lastige klus
De klus die de top van Exact wacht is geen makkelijke, maar wel een duidelijke.

Het bedrijf snakt naar stabiliteit in de bestuurskamer en een heldere strategie die eindelijk de gewenste organische groei gaat betekenen.


Gerelateerde artikelen

Geduld gevraagd van ICT-beleggers na exit twee succesvolle spelers
06-03-2015

Twee ICT-bedrijven zijn recent van het Damrak geplukt door private investe…

Lees verder

Exact unit4 ict beurs aex damrak amx
Kans op biedingsstrijd rondom Exact lijkt gering
09-10-2014

Private equitypartij Apax heeft een bod van 32 euro per aandeel op softwar…

Lees verder

Gaat de overname van Exact deze keer wel door?
14-07-2014

Jarenlang een overnameprooi genoemd en nu opnieuw begeerd. Gaat ook softwa…

Lees verder

Kan Exact profiteren van aanstaande overname Unit4?
20-11-2013

Het Amerikaanse private equity huis Advent wil Unit4 overnemen. Is sectorg…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}