VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Of Accell opnieuw zijn dividend kan verhogen is lang niet zeker

Fietsenbedrijf Accell wist de laatste jaren de dividenduitkering fors op te schroeven. Het is nog maar de vraag of het bedrijf dat dit jaar kan herhalen. 

Voor een behoorlijk dividendrendement zijn beleggers niet overgeleverd tot mastodonten als Shell, Unilever of Heineken.

Ook in de kelder van beurs, de zogenoemde Small Cap index, kan het lonen te speuren naar bedrijven met een riante uitkering.

De kleine fietsenmaker Accell, bekend van merken als Batavus en Sparta, uit Heerenveen heeft een spectaculair track record als het gaat om dividendbetalingen. Maar dat biedt geen garantie voor de toekomst.

Beleggers in Accell zagen het dividend sinds 2004 van dertig eurocent gestaag oplopen tot de 92 eurocent die over vorig boekjaar werd uitgekeerd. Elk jaar verhoogde Accell het dividend met minimaal zes cent.

In de laatste twee jaar ging dit steeds lastiger. Accell heeft een “stabiel” dividendbeleid voor ogen en wil ten minste 40 procent van de winst uitkeren. In de praktijk is in de laatste acht jaar, ieder jaar, iets minder dan de helft van de winst uitgekeerd.

Maar in het boekjaar 2010 en 2011 kon de winst (en dus het dividend) slechts toenemen als gevolg van respectievelijk een eenmalige belastingmeevaller en een boekwinst op een belang in Duitse concurrent Derby, die werden overgenomen door branchegenoot Pon.

Dit jaar hoeft topman Rene Takens niet te rekenen op een redding uit de hoek van eenmalige baten. En dat doet beleggers vrezen of het onberispelijke dividendtrackrecord van Accell intact gehouden kan worden.

Accell sprak in haar kwartaalupdate uit dat de omzet dit jaar weliswaar verder zal groeien, maar het netto resultaat een optater krijgen. De winst over 2012 komt lager uit dan vorig jaar.

“..een aantal Accell bedrijven heeft te maken met kostprijsverhogende effecten die slechts gedeeltelijk kunnen worden doorberekend in de nieuwe collecties gegeven de huidige economische omstandigheden”, aldus de kwartaalupdate.

Dividenduitkering Accell onzeker 
Jaar200420052006200720082009 20102011 2012*
Dividend0,30,360,420,570,660,76 0,840,920,98
Winst0,650,760,861,181,381,58 1,751,931,37
Pay out ratio46%47%49%48%48%48%48%48%72%
*verwachting voor 2012 van analisten
 

Minder winst voor meer aandelenDaarbij helpt het niet dat de voordelen van de in april overgenomen Amerikaanse activiteiten van Raleigh en Diamondback wat tegenvallen .

“De synergie-effecten zijn vooralsnog beperkt terwijl er wel (integratie)kosten en financieringslasten zijn”, aldus Takens. De Amerikaanse overname werd niet alleen met schuld gefinancierd die voor extra rentelasten zorgt.

Er werden ook extra aandelen bijgedrukt. Het ging om een uitbreiding van 10 procent van het aandelenkapitaal.

Beleggers krijgen dus een dubbele klap. De winst wordt niet alleen minder, deze moet ook nog over meer aandelen verdeeld worden.

In de eerste helft van het jaar bedroeg de aangepaste winst per aandeel 93 eurocent (dertig procent lager dan vorig jaar). Analisten gaan uit van iets meer dan vier dubbeltjes per aandeel in de tweede helft van het jaar, waardoor beleggers rekenen houden met een jaarwinst per aandeel van 1,37 euro.

Omdat de meeste klanten in het begin van het seizoen fietsen kopen, ligt de winstgevendheid van Accell in de tweede helft van het jaar een stuk lager.

Als Accell het dividend, net als in de laatste 8 jaar wil laten stijgen met minimaal zes procent, zou dit betekenen dat ongeveer 71 procent van de winst moet worden uitgekeerd. Dit is fors meer dan uitkeringen in de laatste jaren toen de pay out ratio onder de vijftig procent lag.

Het is de vraag hoe graag topman Takens beleggers te vriend wil houden. En als Takens er voor kiest om de dividenduitkering te verhogen (of intact te houden), is de vraag hoe houdbaar dit in de komende jaren is. Accell laat weten bij de presentatie van de jaarcijfers in maart 2012 klare wijn te schenken.

De kwartaalupdate in het kort:  
* De omzet zal dit jaar toenemen, maar de operationele winst zal lager uitvallen dan vorig jaar.

* De verkoop van elektrische en sportieve fietsen ontwikkelt zich goed. De verkoop van traditionele fietsen staat onder druk omdat klanten door de economische crisis grote aankopen uitstellen. 

* De omzet van het probleemkindje, de fitnessdivisie, bleef stabiel. De winst verbeterde door kostenbesparingen.

* Accell blijft optimistisch vanwege een naar eigen zeggen structureel goede vraag naar fietsen voor mobiliteit, gezondheid en actieve sport. “Op langere termijn verwacht Accell Group een continuering van de groei van de omzet en het netto operationeel resultaat.”




Gerelateerde artikelen