VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bezuinigingen Air France-KLM druppel op gloeiende olieplaat

Door de alsmaar stijgende olieprijs en personeelskosten stapelen de verliezen zich op bij Air France-KLM. Dat maakt het lastig de torenhoge nettoschuldpositie af te bouwen.

Zo zwaar als nu heeft Air France-KLM het zelden gehad. De combinatie van een zwakke economie, felle concurrentie van prijsvechters en torenhoge kerosineprijzen hakt er fors in.

Over het traditioneel zwakke eerste kwartaal, Air France laat dit jaar voor het eerst het boekjaar gelijk lopen aan het kalenderjaar, is een operationeel verlies geleden van 597 miljoen euro, tegen een verlies van 403 miljoen euro een jaar eerder. Onder aan de streep is 368 miljoen euro verloren gegaan.

Dure olie
De kerosinerekening steeg met liefst 255 miljoen euro (+18%) tot 1,68 miljard euro, goed voor 27 procent van de totale kosten.

Aan de olieprijs valt weinig te doen en treft de hele sector. Maar zelfs zonder die brandstofkosten is Air France-KLM duur in bedrijfsvoering.

De personeelskosten maken bij Air France maken liefst 31 procent van de totale kosten uit. Bij Lufthansa is dat bijvoorbeeld maar 22 procent.

Een echte trendbreuk is niet zichtbaar. De kosten van de eigen organisatie zijn met nog eens zes procent opgelopen. Eerder gemaakte afspraken over salarisverhogingen en gestegen pensioenkosten zijn de boosdoeners.


Alsof het concern zich er voor schaamt voegt het er snel aan toe dat de personeelskosten over geheel 2012 met slechts circa drie procent zullen stijgen.

Zwak punt
De gestegen kosten bij Air France-KLM deed de hogere omzet over het eerste kwartaal - +5,6 procent- volledig wegsmelten. 
 
De oorzaak van die hoge kosten zit vooral in de macht van de Franse vakbonden. Ondanks de hoge nood zijn de woorden ‘gedwongen ontslagen' dan ook nog niet gevallen bij de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Bij Lufthansa ligt dat anders. Daar gaan 3.500 full-time banen verdwijnen.

Druppel op gloeiende plaat
Zo als het er nu naar uit ziet zal de kerosinerekening voor Air France-KLM dit jaar circa 1,1 miljard euro hoger uitvallen dan vorig jaar. Daarbij zullen de personeelskosten met circa 225 miljoen euro stijgen.

Het kostenbesparingsprogramma ‘Transform 2015' ligt volgens het concern op schema, maar de in totaal 2 miljard euro aan beoogde kostenbesparingen zullen de torenhoge schuldenlast van 6,4 miljard euro, hoger dan het eigen vermogen, nauwelijks drukken.

Zeker niet als Air France-KLM verlies blijft lijden. Dat de nettoschuld het afgelopen kwartaal zelfs met 100 miljoen euro is gedaald komt volledig door de opbrengst van 467 miljoen euro op de verkoop van een 7,5 procent belang in reserveringsbedrijf Amadeus.

Verder moet nog afgewacht worden of de kostenbesparingendaadwerkelijk geeffectueerd kunnen worden. De exacte invulling hiervan blijft vaag, met name dus waar het gaat om gedwongen ontslagen.

Alleen dit jaar moet Air France voor circa 1,1 miljard euro aan schulden herfinancieren en de komende drie jaar bijna 4 miljard euro.

Afwachten
Het is afwachten hoe Air France-KLM het allemaal gaat rondbreien. Verkoop van het resterende 7,72 procentbelang in Amadeus is nog een optie, maar zou niet worden overwogen.

Gesprekken over samenwerking met Etihad, de staatsvliegmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, lopen nog.

LEES MEER:

 26 januari 2012

13 januari 2012

18 oktober 2011

29 juli 2011

7 juli 2011

19 mei 2011

15 februari 2011




Gerelateerde artikelen