VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mexicaanse telecomreus legt KPN aan de ketting

Het bod van América Móvil op KPN van 8 euro per aandeel is goed getimed door de Mexicanen. Hoewel KPN er wel eens beter voor heeft gestaan oogt het bod mager.

Hoe wordt je de rijkste man ter wereld? Kopen als het laag staat lijkt een belangrijke les.

Vandaag doet telecomgigant América Móvil, in handen van Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim, een zogenaamd partieel bod van acht euro per aandeel op de aandelen KPN.

Oftewel, KPN beleggers kunnen hun stukken bij de Mexicanen inleveren.


Slim wil maximaal een belang van 28 procent in het Nederlandse telecomconcern. Waarom maximaal 28 procent is onduidelijk.

Analisten wijzen er op dat Slim mogelijk de bereidwilligheid van Den Haag en regelgevers wil testen. Bij 30 procent ligt in ieder geval een (juridische) grens en moet de 72-jarige Slim een bod doen op alle aandelen.

Zwaar weer
Goede timing kan de Mexicaanse miljardair niet ontzegd worden. Beleggers in KPN kregen in het afgelopen jaar een stortvloed aan slecht nieuws over zich heen.

Het aandeel kreeg een flinke pandoering. In het laatste jaar verloor het aandeel ongeveer 40 procent van zijn waarde.

De prestaties van het concern vallen tegen, en er zijn extra investeringen nodig waardoor er geen geld overblijft om aandelen in te kopen. Klanten gebruiken steeds meer slimme programaatjes om te communiceren in plaats van te bellen of te sms-en.

Bij de vaste lijnen voelt KPN de hete adem in de nek van kabelaars als Ziggo en UPC die met attractief geprijsde triple play pakketten - internet, tv en bellen - klanten afpakken. KPN lijkt meer en meer in vechtmarkten te opereren, waardoor de omzet en winstgevendheid onder druk staat.

Maar andere, meer incidentele factoren, zorgden voor verdere koersdalingen. Zo stapte financieel directeur Carla Smits-Nusteling begin dit jaar onverwacht op, werd KPN beschuldigd van prijs afspraken en was er een gênante hack in het netwerk. Slim lijkt hier van te willen profiteren.

Lager waardering
Toegegeven, KPN heeft er wel eens beter voor gestaan. Maar het concern blijft een cash cow. Hoewel de eerste kwartaalcijfers tegenvielen handhaaft Eelco Blok de doelstellingen voor 2012. Zo verwacht KPN in 2012 nog altijd een vette vrije kasstroom van 1,6 tot 1,8 miljard euro.

In dit licht lijken de Mexicanen met een bod van 8 euro - een premie van 23,5 procent op de slotkoers van 7 mei - KPN mager te waarderen.

Zo ligt KPN's koers winst verhouding voor dit en volgend jaar ruim onder die van KPN's concurrenten in onze buurlanden (consensus winst per aandeel, op basis van Bloomberg). Op een bod van 8 euro is KPN slechts 8,8 keer de verwachte winst per aandeel van 2012 waard.

Het Britse Vodafone, het Belgische Belgacom en Deutsche Telecom zijn respectievelijk een kleine 11, 10 en ruim 13 keer de winst waard.

 KPN, HET SCHRALE BROERTJE ONDER DE TELECOMJONGENS (Bron: Bloomberg)
 

In de opmerking van KPN dat het bod een erkenning is voor het feit dat het bedrijf ondergewaardeerd zit dus een kern van waarheid.

Imperium uitbouwen
América Móvil had al een belang van 4,8 procent in KPN, maar deze stap wordt gezien als een "eerste significante investering" op het Europese continent. In de laatste twee jaar was het concern al op jacht in Polen en Servië.

"América Móvil kan indirect ervaring op doen van de Europese markt en tegelijkertijd belangen opbouwen in andere Europese landen", aldus een markvorser tegen persbureau Reuters.

Het bod van Slim levert nog een vraagteken op. Halverwege vorige maand maakte KPN bekend te kijken naar strategische opties voor de . Dat betekent doorgaans dat een onderdeel in de etalage staat. Het is de vraag of Carlos Slim, die waarschijnlijk zijn imperium wil uitbreiden in Europa, het hier wel mee eens is. 

IK WIL INGAAN OP HET BOD WAT NU? 
-América Móvil (AM) heeft aangekondigd een partieel bod op 28 procent van de aandelen van KPN uit te brengen.

-Aandeelhouders die willen ingaan op het bod van AM kunnen normaal gesproken hun aandelen aanmelden bij hun broker volgens de gebruikelijke procedure na een bod.

-Dat kan nu nog niet. AM verwacht in juni een biedingsbericht te publiceren met details over het bod.

-Als meer dan 28 procent van de aandeelhouders hun stukken aanbieden dan zal AM het bod gestand doen met "hantering van een non-discriminatoire systematiek".

-Dit houdt doorgaans in dat AM bij iedere aandeelhouder die zijn stukken heeft aangeboden eenzelfde percentage aandelen overneemt zodat AM de beoogde 28 procent verkrijgt.

-Mochten de inschrijving twee keer overtekend zijn (56 procent van de aandelen meldt zich aan), dan betekent dit dat iedere belegger de helft van zijn aandelen mag aanbieden.

-Zodra het biedingsbericht van AM verschijnt zal meer duidelijk worden over het beoogde tijdspad en de precieze gang van zaken.




Gerelateerde artikelen