VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 mei 2012

HES Beheer vol vertrouwen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Een gemiddeld rendement van dertig procent over de afgelopen tien jaar. Overslagbedrijf Hes presteert het. Onzekerheden komen vooral vanuit politieke hoek.

Het gaat goed met HES Beheer en dat heeft de aandeelhouders geen windeieren gelegd: de beurskoers heeft het in de afgelopen tien jaar ieder jaar beter gedaan dan de AEX en gemiddeld zelfs met 30 procent.

Het regende dan ook complimenten op de aandeelhoudersvergadering in het permanent aangemeerde cruiseschip SS Rotterdam.

Topman Harmen Sliep vertelde dat hij vol vertrouwen is voor de korte en ook voor de middellange termijn.

De belangrijkste activiteit van de verschillende dochterbedrijven en deelnemingen binnen HES Beheer is de overslag van ‘droge bulk', zoals steenkool en ijzererts: stuwadoren. AEX-bedrijf Arcelor Mittal is bijvoorbeeld een belangrijke klant.

Er zijn verschillende redenen voor Slieps optimisme. Door de ban op kernenergie in Duitsland is de vraag naar steenkool toegenomen.

En er worden nog volop nieuwe, vaak schonere kolencentrales gebouwd. De komende jaren in ieder geval nog twee in Nederland en zes in Duitsland. Steenkool is ten slotte nog verreweg de goedkoopste energiebron. Als de CO2-heffingen tenminste buiten beschouwing blijft.

Politiek risico
Daar zit ook een belangrijk risico voor HES: de politieke besluitvorming. Als er hogere heffingen komen, sterkere stimulansen voor duurzame energie of zelfs een ban op steenkolen zoals er nu op kernenergie is, kan de kolenstroom sterk afnemen.

Topman Sliep verwacht het niet. De vraag neemt voorlopig nog toe en belangrijker: de stroom kolen die via de haven van Rotterdam naar het Duitse achterland gaat, wordt steeds groter. Dat komt doordat kolen mijnen in Duitsland en Polen dichtgaan, zodat de brandstof van overzee moet komen.

Breder
Ondanks de goede vooruitzichten voor de droge bulk, is HES toch aan het diversifiëren richting andersoortige goederenstromen. Vorig jaar ging het bedrijf de natte bulk in, een logische keus die in het verlengde ligt van de huidige activiteiten.

Natte bulk zijn bijvoorbeeld brandstoffen als benzine, biodiesel en eetbare oliën. HES beschikt sinds kort over 200.000 m3 tankopslag in haar Botlek Tank Terminal (BTT), waar HES een belang van 50 procent in heeft. In december werd daar het eerste schip gelost.

BTT leverde een eerste, kleine positieve bijdrage aan het resultaat. Dat zal toenemen: 2012 wordt het start-up jaar, in 2013 moet BTT volwaardig draaien. Er zijn plannen om uit te breiden met 550.000 m3.

Aankoop
HES kocht vorig jaar een belang van 22 procent in het Franse ATIC Services, dat belangen houdt in een aantal van de bedrijven waarin ook HES belangen heeft. Hierdoor nam het economische belang van HES in enkele winstgevende deelnemingen wat toe, waardoor ook de sterke winststijging in het eerste kwartaal deels kan worden verklaard.

ATIC is ruim twee keer zo groot als HES in omzet en personeel, maar heeft ook belangen in de binnenvaart die aanzienlijk minder winstgevend zijn dan het stuwadoren.

Afrekening 2011
HES Beheer voerde de winst per aandeel in 2011 op tot 2,78 euro. Daarvan wordt zoals afgesproken de helft uitgekeerd als dividend: 1,39 euro. Er is in augustus al 63 cent uitgekeerd, beleggers die de aandelen op 15 mei aan het eind van de dag in hun bezit hadden, krijgen dus een slotdividend van 0,76 euro per aandeel.


Gerelateerde artikelen

Beursexit Hes Beheer zo goed als rond
20-09-2014

De verkoop van het beursgenoteerde havenconcern HES Beheer aan investerings…

Lees verder

VEB roept aandeelhouders HES op aandelen niet aan te melden
10-09-2014

Aandeelhouders van het Rotterdamse havenbedrijf HES Beheer hebben nog een …

Lees verder

Beursexit Hes Beheer stuit op verzet kleine beleggers
04-09-2014

Komende tijd wordt duidelijk of Hes Beheer van de beurs wordt gekocht. Hele…

Lees verder

Uitstekend halfjaar HES doet twijfels aan juiste biedprijs oplaaien
25-07-2014

De uitstekende prestaties van Hes Beheer en verdwenen onzekerheden rechtvaa…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}