VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 mei 2012

ASMI zet deur op kier naar opsplitsing bedrijf

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Voor chipmachinefabrikant ASMI is de huidige bedrijfssamenstelling niet langer heilig. Na jarenlang de boot te hebben afgehouden, komt er een onderzoek naar de onderwaardering van ASMI op de beurs.

Rigoureuze ingrepen zijn niet uitgesloten.

Dat zei president-commissaris Gert-Jan Kramer (oud-Fugro topman) van de chipmachinefabrikant tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (ava).

ASMI gaat het onderzoek naar eigen zeggen met open vizier in. Samen met in ieder geval één zakenbank, en mogelijk zelfs twee, zullen de problemen de komende maanden in kaart worden gebracht.

Alternatieven om de structurele onderwaardering op te heffen, komen vervolgens op tafel en zullen ongecensureerd aan de aandeelhouders worden gepresenteerd.

Kramer denkt voor het hele traject zeker enkele maanden nodig te hebben. Maar, bij wijze van waarschuwing vooraf, meldde de oppercommissaris dat de conclusie ook kan zijn dat alles bij het oude blijft.

180 graden gedraaid
In die optie ziet grondlegger en grootaandeelhouder (22 procent) Arthur del Prado opvallend genoeg niets meer.

Del Prado senior, vader van huidig bestuursvoorzitter Chuck del Prado, was juist jarenlang fel gekant tegen het opknippen van zijn geesteskind, maar staakt nu zijn verzet.

Via zijn advocaat verklaarde Del Prado een splitsing te steunen nu front end heeft bewezen ‘op eigen benen' te kunnen staan. Het is zelfstandig levensvatbaar en het ondersteunende kussen van de geldstroom die uit back end in de vorm van dividenden kwam niet meer nodig te hebben.

Juridische splitsing
Volgens Del Prado is een juridische splitsing van de onderdelen front-end (machines voor chipproductie) en back-end (ASM Pacific Technology) een reëel scenario.

Bij zo'n constructie kunnen beide bedrijven mogelijk met elkaar blijven samenwerken en profiteren van de synergie die Del Prado's zoon Chuck los wist te krijgen uit de verschillende activiteiten.

Die kruisbestuiving wordt bijvoorbeeld gerealiseerd doordat beide onderdelen naast elkaar in Singapore een fabriek hebben wat de toelevering en distributie van producten vergemakkelijkt. Ook bij de inkoop van grondstoffen zijn voordelen te halen en worden ontwikkelingen op r&d vlak met elkaar gedeeld.

Handreiking 
Het is een bijna historische handreiking van het bedrijf, dat de afgelopen zes jaren onophoudelijk met beleggers in clinch lag.

De discussie draaide jarenlang om het door ASMI onder één paraplu houden van een front end en back end gedeelte. In die front end divisie produceert ASMI machines voor de fabricage van chips.

De back-end activiteiten bestaan slechts uit een 53 procent belang in het in Hong Kong genoteerde ASM PT dat machines bouwt voor de assemblage en verpakking van chips. Die tak is bijna onafgebroken sterk winstgevend. Met de dividenden die ASMI hiervan ontving, subsidieerde het bedrijf tot 2010 de kwakkelende front end divisie.

Ingrepen helpen niet
Ondanks het feit dat het front endonderdeel flink is opgelapt en de afgelopen zes kwartalen winst maakte ‘erkennen de financiële markten de waarde van de gecombineerde business (front-end en back-end) niet adequaat', aldus het bestuur en commissarissen.

ASMI is op de beurs aanzienlijk minder waard dan de som van haar twee delen. Aan de front enddivisie kleeft een papieren negatieve waarde van zo'n 500 miljoen euro. Die is zelfs opgelopen naarmate de divisie betere cijfers liet optekenen.

Ondanks dat Del Prado junior verwachtte dat de markt de komende jaren dubbelcijferige groeicijfers zou laten zien, zijn de tekenen om eigenhandig de onderwaardering eruit te laten lopen niet positief.

Eindelijk is het moment gekomen dat ook ASMI dat niet langer kan negeren.


Gerelateerde artikelen

ASMI koopt eigen aandelen met nog altijd relatief dure aandelen ASM PT
ASMI koopt eigen aandelen met nog altijd relatief dure aandelen ASM PT
01-03-2018

ASMI geeft flinke hoeveelheden kapitaal terug aan aandeelhouders. Dat gaat …

Lees verder

asmi chiptechnologie koers
ASMI krijgt eigen frontend-activiteiten steeds meer op de rails
ASMI krijgt eigen frontend-activiteiten steeds meer op de rails
26-05-2015

De roerige jaren van ASMI lijken achter de rug. De eigen frontend-activitei…

Lees verder

asmi chiptechnologie
Topman ASMI: beurskoers te laag
23-05-2014

Bestuurders laten zich zelden uit over de beurskoers van het eigen bedrijf.…

Lees verder

ASMI-oprichter Del Prado stuurde aan op vertrek president-commissaris
23-04-2013

Arthur del Prado mag dan al jaren geen officiële functie meer bij chip…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}