VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelenkapitaal Pharming zwelt verder aan

Voor beleggers in Pharming schuift het moment van verlossing steeds verder op. De zo vurige gehoopte marktintroductie van het belangrijkste medicijn blijkt geen kiloknaller. Nu is het hopen op toegang tot de VS.

De biotechsector is er een van de lange adem. Het is jarenlang ploeteren om een zelf ontwikkeld medicijn op de markt te brengen en zo de zilvervloot binnen te laten varen.

Voor biotechbedrijf Pharming lonkt nu de miljardenstatus, maar over omzet gaat het dan niet. Pharming wil weer fors meer aandelen gaan uitgeven om de komende tijd te overleven.

Op de recente vergadering met aandeelhouders vroeg Pharming beleggers toestemming om het aantal uitstaande aandelen te verhogen van 805 miljoen naar 1,3 miljard.

Het geld dat het bedrijf zo wil ophalen moet helpen om de rit uit te zitten tot 2014. Dan hoopt Pharming zijn belangrijkste medicijn op de Amerikaanse markt te brengen. Het gaat om het product Ruconest, een medicijn tegen de erfelijke zwellingziekte angio-oedeem. 

Tot nu
Al in oktober 2010 gaf de Europese toezichthouder toestemming om Ruconest op de markt te brengen. Dat heeft tot nu nog niet geleid tot winstgevendheid voor Pharming.

De resultaten over het eerste kwartaal van 2012 laten zien dat met de verkoop van Ruconest een omzet van vier euroton is behaald, ten opzichte van 150 duizend euro in het voorgaande jaar.

De trage opmars is volgens Pharming een gevolg van het Europese systeem, waarbij de toestemming om een markt toe te treden afkomstig is van de Europese Commissie.

Bovendien moeten per land afspraken worden gemaakt over de prijs en vergoeding van het middel.

In de VS
In de VS zijn al die hindernissen er niet en zouden de marges gunstiger moeten zijn, maar moet Pharming wel eerst langs het almachtige FDA.

In het derde kwartaal van 2012 verwacht Pharming de resultaten aan te kunnen leveren voor de fase 3b studie, waarmee De Vries moet aantonen dat aan de eisen van de FDA wordt voldaan.

Als de resultaten voldoende blijken, kan Pharming in 2013 bij de FDA de daadwerkelijke aanvraag indienen om toegelaten te worden in de VS.  Na een aantal van de te nemen stappen moet de kassa gaan rinkelen bij Pharming. Het ontvangt dan miljoenenbetalingen van partner Santaurus.

Meedoen
Als Pharming de voorgespiegelde miljoenen eindelijk binnen ziet komen zal dat een schrale troost zijn voor particuliere beleggers van het eerste uur. Zij hebben hun belang onvermijdelijk zien verminderen afgelopen jaren.

Pharming heeft aan de lopende band de aandelendrukpers gebruikt, waarbij bestaande aandeelhouders niet altijd nieuwe aandelen konden krijgen.

Het is voor Pharming cruciaal om zo snel mogelijk naar de overzichtelijke Amerikaanse markt te trekken. Dan zouden aandeelhouders op termijn wellicht toch nog de verwaterde vruchten kunnen gaan plukken.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen