VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 mei 2012

Winstgevend KLM moet 1 miljard snijden in drie jaar

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Bevreesd voor allerlei stakingen blijft Air France-KLM schimmig doen over het aantal banen dat geschrapt zal gaan worden. Toch zal het mes erin moeten.

De macht van de Franse vakbonden is groot, zo blijkt overduidelijk bij Air France-KLM, die maar niet hardop wil zeggen hoeveel banen er moeten verdwijnen.

Door de hoge olieprijs, de zwakke economie en grote concurrentie zit de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij diep in de rode cijfers. 

Het kan niet anders of het concern harde ingrepen zal moeten doen in het personeelsbestand.

Verscholen
In een nadere toelichting op een begin dit jaar geformuleerd plan durft Air France-KLM eindelijk hardop te zeggen dat er sprake is van overtollig personeel.

Het bericht is wel helemaal achterin de persverklaring gestopt, alsof het de minst belangrijke bezuinigingsmaatregel betreft.

Iedereen die het bedrijf een beetje kent weet wel beter. De personeelskosten, vooral aan de Franse zijde, rijzen de pan uit bij Air France-KLM.

Salarissen en lucratieve pensioentoezeggingen maken liefst 31 procent van de totale kosten uit, veel meer dan bij de concurrentie.

Logisch dus dat Air France-KLM dieper in de penarie zit dan bijvoorbeeld een Lufthansa of in mindere mate International Airlines Group (British Airways) die beide trouwens wel al banenreducties hebben aangekondigd.

Maar hoeveel dan?
Over aantallen wordt nog altijd gezwegen bij Air France-KLM. Pas in de tweede helft van juni zal duidelijk worden hoeveel mensen bij de Franse tak Air France voor hun baan moeten vrezen.


Gedwongen ontslagen vermijden blijft het doel, maar in deze fabeltjes gelooft niemand meer. Geruchten dat er 5.000 banen, circa 8,5 procent van het totale Franse personeelsbestand, op de tocht staan worden door Air France-KLM ontkend.

De verdere plannen
Belangrijke besparingen worden gezocht in het netwerk. Enkele binnenlandse luchtvaartmaatschappijen die onder de vleugels van Air France opereren worden samengevoegd.

Ook op de intercontinentale vluchten worden efficiency verhogende maatregelen doorgevoerd en datzelfde geldt voor de dienstverlening op de vliegvelden zelf, zoals bagage-afhandeling en automatische boarding procedures. Verder wordt het vrachtvervoer aangepakt.

De Nederlandse wel winstgevende tak KLM zal de komende drie jaar 1,1 miljard euro bezuinigingen moeten zoeken.
Al met al dient de productiviteit van het geheel concern met 20 procent te worden opgevoerd, waardoor er weer snel break-even gedraaid kan worden en de concurrentieslag beter aan kan.

Dialoog
Alexandre de Juniac, de nog verse bestuursvoorzitter van Air France, realiseert zich dat de bezuinigingsplannen nog een pittige kluif zullen worden. Maar veel keuze is er niet. De concurrentie is een stuk efficiënter en staat er financieel ook een stuk beter voor dan Air France-KLM.

Stevige maatregelen zijn dus sowieso nodig, ook als de economie zou aantrekken en/of de olieprijs verder zou dalen. Hoogste tijd voor meer duidelijkheid.

LEES MEER:

4 mei 2012

 26 januari 2012

13 januari 2012

18 oktober 2011

29 juli 2011

7 juli 2011

19 mei 2011

15 februari 2011


Gerelateerde artikelen

Kwartaalcijfers Shell en Air France-KLM: communicerende vaten
Investeringen KLM minder groots dan het getal van 2 miljard euro doet vermoeden
Investeringen KLM minder groots dan het getal van 2 miljard euro doet vermoeden
31-08-2016

KLM-topman Pieter Elbers heeft intern aangekondigd dat het bedrijf de komen…

Lees verder

klm
Twintig procent hoger bod op resterende aandelen KLM
Dubbel stemrecht aandachtspunt bij 'Franse' bedrijven op het Damrak

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}