VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kardan blijft verliezen opstapelen

Vastgoedfonds Kardan laat zien hoe je in opkomende markten flink je neus kunt stoten. Zwaar getroffen door de kredietcrisis blijven de verliezen oplopen. Beleggers lijken het vertrouwen kwijt.

Kardan, actief met vastgoedontwikkeling (70 procent van de totale investeringen), financiële dienstverlening in Bulgarije en Roemenië (15 procent) en waterinfrastructuur (15 procent) in opkomende markten, blijft een bijzonder lastig te doorgronden bedrijf.

En die gebrekkige transparantie blijkt weer eens een waarschuwingssignaal, want Kardan presteert bijzonder slecht.

De beurskoers is in een jaar tijd gedaald van 3,30 euro naar iets boven de twee kwartjes. Dat is een verval van circa 85 procent.

Eerstekwartaalbericht
Na de megaverliezen over 2009, 2010 en 2011 van respectievelijk 92 miljoen, 27 miljoen en 148 miljoen euro, is Kardan 2012 gestart met rode cijfers.

Vorig jaar leidde de onrust in Europa tot forse afboekingen op vastgoedprojecten en leningen.
Nu schrijft Kardan schrijft het verlies voornamelijk toe aan afboekingen op consumentenkredieten in Bulgarije waar een min van 11 miljoen werd geboekt.

De Chinese vastgoedontwikkelaar Kardan Land China (voorheen GTC China) wist nog wel een plus van 1 miljoen euro te boeken. De problemen stapelen zich hier echter op.

Kardan ervaart een aanhoudende vertraging in de verkoop van appartementen als gevolg van door de Chinese overheid opgelegde strengere hypotheekeisen. Ook de alsmaar dalende prijzen van woningen in China speelt Kardan parten.

De aan de Poolse beurs genoteerde vastgoeddochter GTC SA, waar Kardan een belang in heeft van 27 procent, wist er een winstje van 2 miljoen euro uit te persen, tot stand gekomen door een positieve herwaardering.

De activiteiten op het gebied van waterinfrastructuur leden een totaal verlies van 1 miljoen euro. Ook hier ervaart Kardan de gevolgen van de economische teruggang. Vertraging in projecten en problemen bij het verkrijgen van de benodigde financiering.

Financiële positie precair
Door het nieuwe verlies is het eigen vermogen van Kardan verder gedaald van 203 miljoen euro naar 191 miljoen euro, 1,71 euro per aandeel. Daar staat een nettoschuld van circa 500 miljoen euro tegenover.

Kardan heeft in maart van één van haar huisbanken te horen gekregen dat de convenanten op een tweetal leningen van elk 15 miljoen euro zijn aangescherpt.

Deze bank eist dat het eigen vermogen van Kardan minimaal 160 miljoen euro bedraagt en de solvabiliteit minimaal 21 procent. Daar komt het akelig dicht bij.

De Poolse vastgoeddochter GTC SA heeft onlangs al de bankconvenanten gebroken en is nu in onderhandeling met de banken.

De koers van GTC SA aan de beurs van Warschau is sinds de piek dit jaar in februari bijna gehalveerd, wat uiteraard negatief is voor de waarde van Kardan.

GTC SA is met 60 procent schuld gefinancierd en wil nu een emissie doen van 100 miljoen euro. Kardan zal daar naar rato aan meedoen.

Managementwisseling
De laatste tijd rommelt het bij Kardan ook intern. Zo stapten medio vorige maand de commissarissen Krant en Benjamins op vanwege de slechte cijfer over 2011.

Een nieuwe bestuursvoorzitter moet het tij doen keren. Shouky Oren gaat Alain Ickovics vervangen, die de eerste man bij GTC Real Estate Holding en voorzitter van de raad van commissarissen bij GTS SA zal worden.

Of die wisseling het beoogde effect heeft valt te bezien. Naar verluidt is niet iedereen binnen het bedrijf blij met de nieuwe topman.

LEES OOK:

30 augustus 2011

31 mei 2011


Gerelateerde artikelen