VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

02 juni 2012

HAL gelooft sterk in Dockwise en vergroot belang tot circa 32 procent

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Ondanks de onrust rond beursfonds Dockwise en diens overnamestrijd met branchegenoot Fairstar, toont investeerder Hal vertrouwen in de maritieme transporteur. De afgelopen maand heeft Hal zijn belang bijna verdubbeld.

Hal bezat al 17,87 procent in Dockwise, transporteur van grote en zware objecten als olieplatforms over de wereldzeeën.

Hal verkreeg dit belang via deelname aan de emissie bij de beursgang van Dockwise in oktober 2009.

Volgens een uiterst summier persbericht van Hal is dat belang uitgebreid tot liefst circa 32 procent.

Dockwise heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug, maar gezien de ontwikkeling van het orderboek lijken er betere tijden aan te breken.

Naast autonome groei heeft Dockwise zijn oog laten vallen op de Nederlandse veel kleinere concurrent Fairstar. Beide bedrijven hebben een notering aan de beurs van Oslo.

Emissie
Van een vriendelijke sfeer is tussen beide maritieme transporteurs geen sprake. Omdat Dockwise een belang van ruim 54 procent in Fairstar wist te bemachtigen, was het verplicht een openbaar bod uit te brengen.

Deze bieding van 9,30 Noorse kronen per aandeel Fairstar loopt nog tot 12 juni met een eventuele verlenging van twee weken. Het bod waardeert Fairstar op 110 miljoen euro en daarnaast wil Dockwise nog de 150 miljoen aan uitstaande schulden van Fairstar overnemen.

Ter financiering hiervan heeft Dockwise deze week een claimemissie afgerond, waarmee het 196 miljoen euro heeft opgehaald. Begin vorige maand had Dockwise al voor 50 miljoen dollar aan cumulatief preferente aandelen bij Hal geplaatst.

Van het totaal aantal claims is 94,7 procent geeffectueerd. Dockwise emitteerde daarmee ruim 14 miljoen nieuwe aandelen, waarmee het totaal aantal uitkomt op 39,5 miljoen.

Emissie gedwarsboomd 
-Dockwise heeft vrijdag tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Fairstar tegen de voorgenomen uitgifte van 30 miljoen aandelen gestemd.

-De emissie, waarvan de opbrengst bestemd was voor de bouw van een schip van 110 miljoen dollar, is daarmee van de baan.

-Fairstar verwacht op 5 juni zijn formele reactie op het overnamebod van Dockwise bekend te maken.

Hal toont vertrouwen
Hal had vooraf al gecommitteerd aan de emissie, wat tegen de geldende uitoefenprijs van 14 euro per aandeel Dockwise  een verplichting van 45 miljoen dollar betekende.

Daarnaast had Hal zich vastgelegd aandelen Dockwise te kopen ten aanzien van inschrijfrechten die niet werden uitgeoefend met als grens dat Hal niet meer dan 33 procent in Dockwise zou verkrijgen.

Deze 33 procent geldt in Noorwegen als grens voor een verplicht bod. In Nederland ligt deze grens op 30 procent.

Aankopen
Uit hoofde van de normale uitoefening van zijn claimrechten zou Hal zijn belang hebben uitgebreid van 17,87 procent naar 18,7 procent.

Blijkbaar wilde Hal hoe dan ook zijn belang in Dockwise uitbreiden en heeft het nogal wat claims in de markt opgekocht en deze uitgeoefend. Hierdoor heeft het zijn belang in korte tijd weten op te krikken tot 31,99 procent.

Dat betekent dat Hal in de markt, waarschijnlijk via de claimhandel nog eens ruim 14 procent in Dockwise heeft opgekocht.

De totale extra investering van Hal in Dockwise bedraagt circa 113 miljoen euro, naast de 50 miljoen euro die het aan preferente aandelen heeft gekocht.

Het is voor Hal en Dockwise te hopen dat het Fairstar weet in te lijven anders zal de emissie weliswaar de balans van Dockwise versterken, maar ook tot een behoorlijke winstverwatering leiden.


Gerelateerde artikelen

Drie Rotterdamse dividendaandelen
Drie Rotterdamse dividendaandelen
26-07-2016

De rente op uw spaarrekening nadert het nulpunt, banken geven al signalen a…

Lees verder

vastgoed
Voor einde jaar beursgang brillenketens Hal
29-08-2014

Brillenketens als Pearle en Eye Wish Groeneveld zullen nog dit jaar ee…

Lees verder

Hal heeft geen verklaring voor plotselinge koersval voor jaarwisseling
03-01-2014

Door een plotselinge koersdreun voor de jaarwisseling krijgen aandeelhoude…

Lees verder

Investeerder Hal ziet winstgroei van paradepaardjes stokken
02-09-2010

Investeringsmaatschappij Hal voegde onlangs twee optiekketens uit de e…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}