VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

21 juni 2012

KPN verliest eerste slag in strijd met Mexicaanse aandeelhouder

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggers zouden KPN te laag waarderen. Om dat te bewijzen wilde topman Blok het onderdeel E-plus verkopen. Dat is nu behoorlijk mislukt.

Het was één van de belangrijkste troefkaarten v an KPN-topman Eelco Blok in zijn pogingen om beleggers te overtuigen van de waarde van KPN.

Als hij erin zou slagen de Duitse dochter E-plus voor een goede prijs te verkopen dan zou dat afstralen op de rest van het bedrijf en duidelijk maken dat het bedrijf meer waard is dan de beurskoers doet vermoeden.

En wat belangrijker is: KPN zou zich het Mexicaanse America Movil ermee van het lijf houden.

Die opzet is mislukt. aan O2 van het Spaanse telecombedrijf Téléfónica.

Te laat
Het telecombedrijf geeft de ongunstige omstandigheden op de financiële markten in Spanje de schuld maar feit is dat de Haagse onderneming de eerste slag om haar zelfstandigheid dreigt te gaan verliezen.

América Móvil is een belangrijke concurrent van Téléfónica, maar de Spanjaarden zijn dus niet in staat de komst van de Mexicanen naar Europa te voorkomen.

Daarvoor is het toch al te laat, want behalve een belang in KPN heeft América Móvil inmiddels ook een belang van 23 procent in het Oostenrijkse Telekom Austria gekocht.

Paniekvoetbal
KPN beweerde bij herhaling dat het bod van 8 euro per aandeel het bedrijf substantieel onderwaardeert, maar krijgt de koers met het paniekvoetbal dat nu wordt gespeeld ook niet boven de 8. Beleggers lijken de beweringen van KPN niet te geloven.

KPN heeft een zwakke balans, en als er met de komst van de Mexicanen scherper geconcurreerd moet gaan worden in Europa, is KPN als relatief kleine speler met weinig vet op de botten bepaald niet voorbestemd als winnaar uit die strijd te gaan komen.

Wim Dik
In dit verband is de ingezonden brief die vorige week in het NRC verscheen van voormalig topman Wim Dik pikant. ‘Ik was niet de oorzaak van miljardenschuld van KPN,' zegt Dik in zijn open brief die vreemd genoeg (nog) geen verdere aandacht kreeg in de media.

KPN kocht E-Plus in 1999. De koers van het aandeel KPN vloog destijds, geholpen door de internetmanie, als een speer omhoog.

Wim Dik beweert nu dat destijds werd afgesproken met een emissie van aandelen KPN Mobiel en/of KPN te komen om de koop te financieren. KPN's solvabiliteit was vóór de overname ruim 40 procent en zou na de acquisitie en de emissie weer circa 33 procent zijn.

Maar de opvolgers van Wim Dik, beweert Dik nu, gingen een vrijage aan met, daar zijn ze weer, Téléfónica. De noodzakelijke emissie werd uitgesteld omdat anders over de geheime onderhandelingen moest worden gepubliceerd. Ook toen liepen de gesprekken spaak. Daarna werden dure UMTS licenties gekocht waarvoor wederom geen aandelenemissie werd gedaan.

De rest is geschiedenis. KPN moest enorme bedragen afboeken op E-Plus en te duur gekochte licenties. Er kwam nog wel een emissie in 2002, maar dat was veel te laat. In de loop van deze eeuw kreeg KPN de kasstroom wel weer op gang, en het dividend werd fors verhoogd, maar beleggers kijken nu aan tegen een solvabiliteit van 13,1 procent (eind 2011).

En dan kan Eelco Blok wel heel hard roepen dat het dividend zo hoog is en blijft, beleggers plaatsen daar vraagtekens bij.

Blijven kopen
Intussen kopen de Mexicanen gestaag door. América Móvil heeft inmiddels 8,7 procent van de aandelen KPN in handen. Aandeelhouders KPN kunnen tot 27 juni hun stukken voor 8 euro verkopen aan America Móvil.

KPN-topman Blok raadt zijn aandeelhouders persoonlijk af de aandelen aan te bieden. Maar met de gedaalde beurskoers van vandaag is het voor beleggers aantrekkelijker geworden hun stukken juist wel aan te melden. Het is dan ook te verwachten dat een flink aantal van hen dat zal doen.


Gerelateerde artikelen

KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
27-07-2017

Maar het aandeel blijft relatief duur

Lees verder

kpn telecom
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
07-03-2016

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt d…

Lees verder

dividend kpn telecom

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}