VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alleen uiteenspatting Eurozone lijkt UPS nog van TNT af te houden

Als er nog onzekerheid was over de overname van TNT Express, dan is die nu deels de wereld uit. UPS heeft het overnamebod op de Hoofddorpse rivaal officieel gelanceerd. Maar een verder verergerende Eurocrisis kan spelbreker zijn.

Met het inlijven van het worstelende TNT Express doen de Amerikanen de grootste overname in hun inmiddels 105-jarige bestaan. UPS heeft per aandeel TNT Express 9,50 euro (volledig in contanten) over.

Bij het eerste indicatieve bod van 9 euro in februari spartelde TNT Express baas Marie Christine Lombard nog even tegen. Toen UPS-voorman Scott Davis er een maand later een halve euro bovenop gooide, was het verzet gebroken.

Eurozone mogelijk spelbreker
Helemaal beklonken is de deal overigens nog niet.

Bij grote transactie als deze is het gebruikelijk dat de overnemende partij zich indekt met een ontsnappingsclausule, een zogenaamde ‘material adverse condition clause'.

In de officiële biedingdocumentatie die UPS heeft vrijgegeven, onderscheiden de Amerikanen sowieso drie gebeurtenissen als gevolg waarvan ze het overnamebod nog kunnen intrekken.

Een daarvan betreft een verergerende economische situatie in Europa, ofwel ‘gebeurtenissen die een materiële impact hebben op Europese economische omstandigheden of op de kapitaalmarkten'.

Niet echt scherp geformuleerd, maar het lijkt te verwijzen naar de Eurocrisis die nog verre van bezworen is. Maar wat er precies moet gebeuren wil UPS de ontbindingsclausule inroepen, blijft ongewis. Gaat het om het uiteenspatten van de Eurozone, een bankroet van Griekenland of een Spaans faillissement?

Hoe dan ook, aan het weglopen van UPS zit wel een boete vast. Zo moet UPS in dat geval 200 miljoen euro ophoesten. Die boete geldt ook als UPS uit concurrentieoverwegingen van de Europese Commissie geen groen licht krijgt.

Goed voor UPS beleggers
Davis gaf recent aan dat UPS een ‘afzwakkende' groei in de Eurozone en Azië ziet, maar dat de Verenigde Staten langzaamaan opkrabbelen. Toch blijft zijn concern op koers richting een nieuw recordjaar, aldus de topman.

En de inlijving van TNT Express moet daaraan bijdragen. Want alhoewel aan dergelijke overnames altijd risico's zijn verbonden, lijkt de deal vooral goed voor UPS beleggers.

Zo gaan de Amerikanen uit van flinke synergievoordelen. UPS rekent op jaarlijkse synergievoordelen vanaf het vierde jaar na afronding van de deal van liefst 400 tot 550 miljoen euro. Die synergieën mogen gerust als hoog worden bestempeld, zo'n 5,5 - 7,7 procent van TNT's jaaromzet in 2011. 

Ook verwacht UPS dat de overname al direct in het eerste jaar zal bijdragen aan haar eigen winst per aandeel (wpa). Verder denkt UPS na afronding een rendement op geïnvesteerd vermogen (roic) te behalen ‘in lijn met' haar bestaande roic-doelstelling van 25 procent.

TNT Express op de rug
Het lijkt er op dat vele voordelen richting de UPS aandeelhouders vloeien, TNT-beleggers zien die voordelen maar beperkt terug in hun biedprijs.

TNT Express lag na de mislukte splitsing van het oude TNT in een express- en postbedrijf (PostNL) haast weerloos en teneergeslagen op haar rug.

De agressieve expansie onder oud-topman Peter Bakker naar opkomende markten als China en Brazilië bezorgde Lombard kopzorgen door fraude en een klantuittocht. Gevolg, honderden miljoenen euro's aan verliezen. TNT heeft zich ‘enigszins overstrekt', gaf de Franse bestuursvoorzitter, destijds ook al verantwoordelijk voor de expresdivisie, toe.

Middenin de onderhandelingen met UPS gooide zij bovendien het strategisch roer om.
Allemaal niet bevorderlijk voor het vertrouwen van beleggers in het bedrijf.

De beurskoers was eind vorig jaar zelfs even gehalveerd ten opzichte van koers van 9,45 euro waartegen het bedrijf de beurs betrad. 




Gerelateerde artikelen