VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Intel en ASML slaan de handen ineen

Beleggers reageren uitbundig op het nieuws dat chipproducent Intel als grootaandeelhouder instapt bij ASML. De Amerikanen stappen hoog in bij het bedrijf uit Veldhoven.

Om de ontwikkeling van machines voor de nieuwste generatie chips te versnellen heeft ASML een zogeheten ‘co-investment program' opgestart, waarbij het klanten de mogelijkheid geeft een aandelenbelang in ASML te nemen.

In totaal kunnen klanten voor een kwart aandeelhouder worden.

Het verdelen van de risico's tussen klanten en fabrikant is volgens ASML noodzakelijk geworden vanwege de complexiteit van de nieuwste technologieën en de krappe financieringsmogelijkheden.

ASML heeft de financiering hiervan nu veiliggesteld, terwijl de chipindustrie zich verzekerd kan voelen dat de nieuwste technologie ook daadwerkelijk beschikbaar komt.

Intel
Intel gaat er vol voor en heeft zich vastgelegd een 15 procent aandelenbelang in de Nederlandse chipmachinefabrikant te nemen.

Daarnaast investeert de Amerikaanse chipproducent in twee tranches voor in totaal 829 miljoen euro in het research en ontwikkelingsprogramma van ASML.

Ten slotte heeft Intel zich al vastgelegd de nieuw te ontwikkelen machines ook daadwerkelijk te bestellen. Dat lijkt inderdaad een logische stap.

ASML is nog in gesprek met andere chipfabrikanten als het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung om eveneens aan het gezamenlijke ontwikkelingsprogramma mee te doen.

Aandelenuitgifte
In eerste instantie zal ASML 9,99 procent van het uitstaande aantal aandelen emitteren en deze stukken doorsluizen naar Intel voor een bedrag van 1,7 miljard euro in contanten.

 Intel betaalt daarmee een prijs van 39,91 euro per aandeel. Een goede zet, want de koers noteert inmiddels boven de 43 euro.

In een later stadium zal ASML overwegen de overige 15 procent aan nieuwe aandelen uit te geven bestemd voor klanten, waarbij Intel zich heeft vastgelegd een 5 procentbelang af te nemen. De minimum emissieprijs ligt op die 39,91 euro per aandeel.

Op een in september te houden aandeelhoudersvergadering dienen aandeelhouders over deze tweede emissie te stemmen. Wordt op deze tweede emissie vol ingetekend dan haalt ASML in totaal 4,19 miljard euro binnen op de aandelen.

Synthetische aandeleninkoop
De beide emissies zullen uiteindelijk geen (verwateringss)effect hebben op het totaal aantal uitstaande aandelen door het optuigen van een zogenoemde synthetische aandeleninkoop.

Bij 25 procent extra aandelen zal er een omgekeerde aandelensplit van 3 nieuwe voor 4 oude stukken plaats gaan vinden plus een kasuitkering van 9,98 per aandeel.

Stukken in bezit van Intel en eventuele andere klanten vallen buiten deze synthetische aandeleninkoop.
De stukken die in bezit komen van klanten zullen worden ondergebracht in een Stichting Administratiekantoor en zullen in beginsel geen stemrecht hebben en aan een bepaalde lock-up periode gehouden zijn.

Afgesproken is dat geen enkele klant een belang van meer dan 19,9 procent in ASML zal verkrijgen.

Positieve reactie

Beleggers reageerden opgewekt op de berichtgeving van ASML. Opvallend blijft dat Intel nu pas zo fors instapt. De koers van ASML noteerde in de zomer van vorig jaar nog rond de 20 euro en eind 2008 zelfs onder de 12 euro.
 

Intel stapt hoog in, terwijl het als geen ander weet hoe cyclisch de industrie is. De Amerikanen zien het blijkbaar anders.

MEER ASML:

18 april 2012

13 juli 2011

23 april 2011

19 januari 2011


9 december 2010

13 oktober 2010

14 juli 2010

14 april 2010

Op de hoogte blijven ?



Gerelateerde artikelen