VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers willen uitleg over gedraai KPN

Om het Mexicaanse América Móvil buiten de deur te houden heeft KPN besluiten genomen die haaks staan op eerdere plannen. De VEB vraagt om uitleg tijdens een ingelaste aandeelhoudersvergadering.

KPN houdt in september een speciale vergadering om informatie te geven over de benoeming van Eric Hageman tot financieel directeur.

Dat is het moment waarop het bedrijf zijn aandeelhouders tekst en uitleg kan geven over de plotselinge draai in strategie. 

Nu de definitieve agenda voor deze speciale aandeelhoudersvergadering nog niet is vastgesteld, vraagt de VEB namens beleggers om een dergelijke toelichting op recente ontwikkelingen officieel op te agenderen.

Het doel is dat KPN met haar aandeelhouders de recente majeure ontwikkelingen in de speciale vergadering bespreekt.

Paniekvoetbal
Op de dag van het bod op 27,7 procent van de Mexicanen op aandelen KPN van 8 mei meldde topman Eelco Blok ‘alle strategische opties' voor KPN te onderzoeken. De kritiek op dit besluit was niet mals. Beleggers namen zelfs het woord paniekvoetbal in de mond.

Nog geen drie weken na het bod zette KPN dochter E-Plus in de etalage ‘om de waarde versleuteld in de Duitse activiteiten vrij te maken'.

Die poging mislukte overigens. ‘De huidige moeilijke omstandigheden op de kapitaalmarkten hebben ervoor gezorgd dat er op dit moment geen overeenstemming bereikt kon worden', aldus KPN in een persbericht van 20 juni.

Het op 16 april gestarte onderzoek naar de ‘strategische opties' voor de Belgische dochter Base was succesvoller. KPN heeft onlangs besloten de Belgische activiteiten daadwerkelijk te verkopen.

Niet in lijn met strategie
De (mislukte) uitverkoop van KPN staat haaks op de "Strenghten, Simplify, Grow"- strategie van KPN. Hierin is juist een prominente rol weggelegd voor de snel groeiende Duitse en Belgische activiteiten.

Zo ambieert KPN voor E-Plus een marktaandeel van 20 procent in 2015. Voor het Belgische Base is de doelstelling 20 tot 25 procent.

De timing van de beoogde verkoop van de internationale activiteiten staat haaks op de bedrijfsstrategie die enkele maanden daarvoor in maart nog in het jaarverslag door het bestuur . Beleggers willen opheldering.

Ook zouden zij graag meer inzicht willen krijgen in de reden van de vijandige houding van KPN jegens América Móvil na het partieel bod en wat de status is van de huidige verhouding tussen beide partijen.




Gerelateerde artikelen