VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Schwung lijkt er bij ASML voorlopig even uit

De economische teruggang in de wereld raakt de chipindustrie. Ook ASML voelt dit in de portemonnee, maar blijft de boventoon voeren in de markt.

De cijfers en orderontvangst die ASML over het tweede kwartaal openbaar maakt zijn min of meer conform verwachting, maar liggen wel behoorlijk onder het niveau van vorig jaar.

De tweede jaarhelft zal qua omzet ongeveer vlak verlopen tot licht dalen vergelijken met de eerste zes maanden. Dat was te verwachten, maar de gematigde toon van ASML over de markt stelt wel ietwat teleur.

De jaaromzet zal daardoor waarschijnlijk onder de 5 miljard euro blijven, beduidend lager dan 5,65 miljard euro over 2011.

Dit alles neemt niet weg dat ASML het ten opzichte van concurrenten bijzonder goed doet. Zo moest het Amerikaanse Applied Materials vorige week nog met een winstwaarschuwing komen.

De teruggang in de chipmarkt is ook duidelijk te zien aan de cijfers van chipfabrikanten als AMD en Intel. AMD werd vorige week afgestraft omdat een eerder voorzien omzetgroei van 3 procent werd bijgesteld naar een voorziene omzetdaling van 11 procent. 
 

Intel, 's werelds grootste chipfabrikant, maakte de verwachtingen omtrent de tweedekwartaalcijfers niet waar en datzelfde geldt voor de geschetste vooruitzichten.

Zowel Intel als AMD ondervinden hinder van de teruglopende mondiale PC-markt. China legde een soort bodem in deze markt, maar de Chinese vraag valt wat terug.

Intel en AMD moeten er hard aan trekken om meer blootstelling te krijgen aan de wel snelgroeiende markten van smartphones en tablets.

Redelijk robuust
ASML houdt zich nog goed staande dankzij de hoogwaardige technologie die het bedrijf in huis heeft. ASML profiteert dan ook zeker van de groei in mobiele apparatuur, waar vooral complexe logic-chips voor nodig zijn.

Omdat de introductie van de nieuwste logic-machines pas begin volgend jaar met vertraging op de markt komen zal de vraag naar het bestaande type machine zoals verwacht in de rest van het jaar wat afzwakken.

Vooruitzichten niet slecht
Hoe de chipmarkt zich verder zal gaan ontwikkelen is onduidelijk. ASML kijkt niet concreet over het jaareinde heen, maar volgens CFO Peter Wennink ziet het er niet slecht uit zowel voor logic als voor memory chipmachines.

Ook op het terrein van het EUV-programma was er weinig opzienbarends te melden. Het eerste prototype zal eind dit jaar over de toonbank gaan. Vanaf 2014 zullen de machines geschikt zijn voor grootscheepse verkoop.

Wel ontving ASML recent bestellingen voor vier NXE: 3300 EUV-machines voor levering in 2014, waarschijnlijk afkomstig van Intel als onderdeel van de deal die beide bedrijven vorige week sloten.

Over die deal gesproken, ASML had verder geen nieuws over mogelijke andere chipfabrikanten als Samsung of TSMC die eventueel zouden willen participeren in het co-investeringsprogramma.

Bijkomstigheid van dit door ASML opgestarte programma is dat de lopende aandeleninkoopprogramma s zijn gestaakt.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen