VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

19 juli 2012

Docdata zweeft op de steeds hogere golven van e-commerce

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Docdata heeft uitstekende halfjaarcijfers geboekt. De logistieke afwikkeling van winkelbestellingen op internet floreert als nooit te voren.

Shoppen op internet wordt steeds gewoner en door de opkomst van mobiel internet kan het overal. Hoe makkelijk een cd of polo-shirt ook gekocht is, de achterliggend processen zijn zeer bewerkelijk.

Het is niet voor niets dat grote ketens als V&D en Bol.com deze diensten volledig hebben uitbesteed aan een specialist als Docdata.

Docdata mag zich in de Benelux en Duitsland inmiddels rekenen tot de drie grootste spelers in deze markt voor zogeheten e-fulfilment diensten.

Waarmaken
Het afbreukrisico is groot, maar Docdata maakt het vereiste hoogstaande serviceniveau waar. Enkele grote klanten hebben onlangs hun contract met het bedrijf uit Waalwijk verlengd.

Vorige maand kon Docdata nog melding maken van het feit dat Bol.com de samenwerking met Docdata voor de komende vijf jaar heeft vastgelegd. In de markt was enige onrust ontstaan of Bol.com na de overname door Ahold bij Docdata zou blijven, maar dat zit voorlopig wel goed.

Resultaten
Docdata boekte over de eerste jaarhelft een omzet van 67,4 miljoen euro, tegen 60,0 miljoen euro een jaar eerder.
De omzettoename wordt volledig gedragen door de het e-commerce service bedrijf, dat in de verslagperiode 18,5 miljoen online-transacties afwikkelde, een volledig autonome groei van 12 procent.

Het bedrijfsresultaat dat op de e-commerce diensten werd gemaakt verdubbelde zelfs van 3 naar 6 miljoen euro door hogere volumes en meer efficiency.

De verkoop van de meest uiteenlopende industriële systemen, het technologiebedrijf IAI industrial systems, fabrikant van machines voor onder meer voor documentbeveiliging als paspoorten en bankbiljetten, kent zoals verwacht een beduidend minder goede eerste jaarhelft.

De omzet viel hier terug van 5,4 miljoen euro naar 3,3 miljoen euro, terwijl het bedrijfsresultaat slonk van een half miljoen tot verlies van 42.000 euro. En ook voor de rest van het jaar zullen er waarschijnlijk weinig systemen worden afgeleverd.

IAI is evenwel een heel stuk kleiner dan de e-commerce diensten en kent van nature een veel onregelmatigere resultaatontwikkeling.

Onderaan de streep houdt Docdata 4,2 miljoen euro over, tegen 2,5 miljoen het jaar ervoor. Omgeslagen per aandeel betekent dit een winst per aandeel van 60 cent (H1 2011: 0,36 euro).

Inzet op verdere groei
Docdata gelooft heilig in de verdere groei van online retail en expandeert flink in de huur van opslagruimte. Eind dit jaar rekent het op 100.000 vierkante meter vloeroppervlak , waar volgend jaar nog eens 30.000 vierkante meter aan wordt toegevoegd.

Verder internationalisatie is tevens het doel en noodzakelijk om webwinkels die internationaal opereren als klant binnen te halen en te behouden.

Naast de posities in de Benelux en Duitsland is Docdata actief in het Verenigd Koninkrijk en is er een start gemaakt in Italië. Meerdere landen zullen op termijn aan het netwerk worden gekoppeld. Groei zal hoofdzakelijk autonoom tot stand worden gebracht.

Wat betreft IAI blijft dit natuurlijk een compleet andere tak van sport, maar over verkoop wordt bij Docdata allerminst nagedacht. Het bedrijf houdt het volste vertrouwen in het technologie-onderdeel en werkt hard aan het binnenhalen van nieuwe orders.

Geen winstprognose
Ondanks de fraaie resultaten, de nieuwe langlopende contracten met grote klanten en het geloof in eigen kunnen, durft Docdata geen winstvoorspelling voor geheel het jaar af te geven.

Dat zal ook komen door de onzeker economische vooruitzichten en het feit dat onduidelijk blijft of grote klanten trouw blijven aan Docdata. Voorlopig zit dat wel goed. Zelfs Zalando, dat had aangegeven meer zelf te gaan doen, blijft Docdata veel werk verschaffen.


Gerelateerde artikelen

DocData moet verkoop van groeiparel beter uitleggen
Onbevredigend bod op onderdeel DocData geeft minderheidsaandeelhouders het nakijken
Onbevredigend bod op onderdeel DocData geeft minderheidsaandeelhouders het nakijken
23-11-2015

Het bod van het Amerikaanse Ingram Micro op DocData’s meest kansrijke onder…

Lees verder

docdata overname
Sleuteljaar voor optimistisch Docdata
28-05-2013

E-commerce-dienstverlener Docdata is een voor het bedrijf spannend jaar goe…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}