VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips vindt weg omhoog na drie winstwaarschuwingen

Na een dramatisch verlopen 2011 had Philips wat goed te maken. En dat lijkt te lukken. De omzet en winstgevendheid zijn verrassend gestegen. En er zit meer in het vat, ondanks verwachte tegenwind in Europa.

Philips behaalde in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 167 miljoen euro en dat was aanzienlijk beter dan analisten hadden voorspeld.

De kwartaalomzet bedroeg 5,6 miljard euro en het bedrijfsresultaat kwam uit op 552 miljoen euro. 
 

En dat ondanks het feit dat de economische omstandigheden in de afgelopen drie maanden verder verslechterden, vooral in Europa waar Philips een kwart van haar omzet haalt.

In dat licht is de (vergelijkbare) omzetgroei van 5 procent een goede prestatie. Zeker als dat gepaard gaat met een verbetering van de gemiddelde winstmarge van 7,1 naar 7,6 procent. Beleggers zetten het aandeel Philips in een eerst reactie flink hoger.

Licht
Bij Verlichting, dat het vorige kwartaal nog vooral tegenvallers meldde, lijkt een ommekeer zichtbaar. De vergelijkbare omzet steeg hier met 6 procent. De verkoop van LED-verlichting groeide met 37 procent. 
 
LED-verlichting maakt nu 16 procent van de totale omzet van de lichttak uit en is een van de groeiparels van het concern. Philips kon onder meer melden dat het de hele binnenstad van Mechelen gaat voorzien van Philips LED Lunavision en dat in Mexico zo'n 1200 vestigingen van ketens als Starbucks en Burger King LED lampen van Philips krijgen.

Zorg
Philips verwacht nog wel last te krijgen van de aangekondigde Europese bezuinigingsmaatregelen, vooral in de gezondheidszorg. Een lichtpunt is dat de daling van de orderinstroom in de divisie Healthcare beëindigd lijkt: er was nu een toename van 4 procent. Deze was wel vooral te danken aan de opkomende markten.

Op koers
Topman Frans van Houten herhaalt maar weer eens dat Philips op koers ligt voor de doelstellingen voor 2013. De jaarlijkse besparingen als gevolg van het kostenprogramma ‘Accelerate' bedragen nu 176 miljoen euro en lopen in de tweede helft op tot 400 miljoen.

Na het ook al uitstekende eerste kwartaal lijkt Philips de weg omhoog te hebben ingeslagen. Maar na drie winstwaarschuwingen in 2011 werd het ook wel tijd voor een paar betere kwartalen.

Snijden
Van Houten werkt eraan het logge Philips weer ‘lean and mean' te maken. De kost gaat echter voor de baat bij dit soort processen. De herstructureringslasten bedroegen in het afgelopen kwartaal bij elkaar 99 miljoen euro, en vielen vooral bij de verlichtingsdivisie en op het hoofdkantoor.

Bij Verlichting betekende dit dat er bijna 3000 banen konden worden geschrapt. In het derde kwartaal verwacht Philips dat er weer voor ongeveer 100 miljoen euro aan incidentele lasten zullen moeten worden genomen in verband met herstructureringen en overnames.

Het leeuwendeel daarvan, zo'n 70 miljoen euro, komt weer voor rekening van Verlichting. Blijkbaar is dat onderdeel met zijn bijna 53.000 werknemers (nog altijd bijna de helft van het totaal bij Philips van 122.000) nog niet ‘lean' genoeg.

Er wordt stevig gesneden in de miljarden aan overheadkosten die Philips maakt. En de onaantrekkelijke onderdelen worden er nog altijd één voor één uitgeknikkerd, zoals deze keer de audio- en videoapparatuur die naar Funai mogen.

Uiteindelijk zal dit de winstgevendheid ten goede moeten komen. Er zit daarom waarschijnlijk nog wel meer in het vat voor de aandeelhouders: Van Houten beloofde al bij de eerste kwartaalcijfers dat de marges in de tweede helft van het jaar verder zullen verbeteren. Daar ziet het nu inderdaad naar uit.




Gerelateerde artikelen