VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN hakt in dividend om toekomstige winstgevendheid op peil te houden

Telecomconcern KPN snijdt flink in het dividend om schulden af te bouwen en de toekomstige winstgevendheid op peil te houden. De vraag die nu boven de markt hangt is: welk bedrijf volgt?   

Nadat KPN vorig jaar een streep door het aandeleninkoopprogramma zette, hakt topman Eelco Blok nu flink in de dividenduitkering.

Beleggers moeten rekenen op 35 cent in plaats van 90 cent dividend voor dit en volgend jaar. Door die drastische maatregel houdt financieel directeur Eric Hageman de komende twee jaar dik 1,6 miljard euro op zak.

En die euro’s zijn hard nodig, want de forse schuldenlast van KPN knelt. De schuldenberg liep in het tweede kwartaal met meer dan een half miljard euro op en bedraagt nu 14,2 miljard euro.
 
Door de combinatie van lagere winsten en hogere investeringen in het netwerk en marketing is het lastiger om aan renteverplichtingen te voldoen. KPN voldeed halverwege het jaar niet meer aan de eigen solvabiliteiteisen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de 1,6 miljard euro worden aangewend om schulden af te lossen. Het zou afwaarderingen van kredietbureau's kunnen voorkomen.

Nieuwe werkelijkheid
“Het is vandaag belangrijker dan ooit om de juiste balans te vinden tussen een prudent financieel raamwerk, investeringen en duurzame uitkeringen voor aandeelhouders”, aldus Blok in een persconferentie.

Beleggers die tot vorig jaar altijd ruimhartig zijn beloond met dividenden en aandeleninkoopprogramma’s zullen moeten wennen aan de mindere economische werkelijkheid. Maar echt geschokt zijn beleggers gezien de beperkte koersdaling van minder dan twee procent van het aandeel ook niet.

Beleggers gaven met een koers van rond de 7,50 euro al aan dat zij weinig vertrouwen hadden in het dividend van liefst 90 eurocent. Het dividendrendement van KPN van 12 procent (90 cent gedeeld door 7,5 euro) lag ruim boven het gemiddelde dividendrendement van Europese telecommers van minder dan 9 procent in de laatste dagen.

Daar komt nog bij dat de grote branchegenoten in Spanje (Téléfonica), en Italië (Telecom Italia) recent al hun winstuitkering verlaagden. 

Meer dan vijf procent gevaarlijk
Zelfs na de forse verlaging tot 35 cent geeft KPN op de huidige koers een dividendrendement van ongeveer vier procent. Het structureel lagere dividend is in de ogen van beleggers wel houdbaar.

Als het dividendrendement van een aandeel hoger is dan vijf procent vertrouwen veel beleggers het vaak niet. In veel gevallen blijkt het dividend dan niet duurzaam.

Zo bleek bijvoorbeeld ook maandag toen het vastgoedfonds Wereldhave beleggers een derde minder dividend in het vooruitzicht stelde. 

 
Ook bij bouwer Ballast Nedam, loevensmiddelenconcern Sligro en internetbroker BinckBank staan de winsten onder druk waardoor deze mogelijk ook in de knel kunnen komen met hun dividendbeleid. 

Welke scheutige dividenduitkeerders vertrouwt de markt op dit moment nog meer niet? Op basis van analisten taxaties voor de winst van 2012, die vaak traag zijn in het aanpassen van verwachtingen, kan je vaststellen dat veel beleggers twijfelen aan de houdbaarheid van dividend bij de volgende aandelen:

Aandeel Dividendrendement 
Nieuwe Steen 16,1%
KPN (oud) 12,1%
Delta Lloyd10,5%
Vastned Retail10,4%
Bam9,2%
PostNL9,1%
Wereldhave9,0%
SBM Offshore8,7%
Corio8,0%
Binck Bank7,7%
 
Witte raven
Vermeldingswaardig is dat enkele goed draaiende bedrijven beleggers het vertrouwen geven dat zij een grotere proportie van de winst uitkeren in de vorm van dividend. Denk bijvoorbeeld aan chipmachine fabrikant ASML en producent van elektromagneten Kendrion. Allebei willen ze beleggers vanaf 2012 op een “groeiend” dividend trakteren.

Het heeft iets ironisch dat ondanks grotere uitkeringen van de winst de dividendrendementen van ASML (1 procent) en Kendrion (iets meer dan 4 procent) vrij laag liggen. Dit komt door de opgelopen koersen. Het leidt geen twijfel dat beleggers hier verwachten dat het volle pond aan dividend ook daadwerkelijk wordt overgemaakt. 

Halfjaarcijfers KPN in vogelvlucht:
 
* Met uitzondering van de forse dividendverlaging zijn de cijfers in lijn der verwachting. 
* Probleemkindje blijft de afdeling Mobiel waar de omzet met tien procent in elkaar kukelde. De trend dat kanten goedkope chatprogramma’s (What’s App en Ping) gebruiken in plaats van te sms-en of te bellen zet door.
* Internationale activiteiten en breedband blijven doorgroeien. Verkoopproces Belgische Base is  gestart en het Duitse E-Plus staat in de etalage.
* KPN in overleg met grootaandeelhouder América Móvil over mogelijke synergievoordelen zoals bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop
* Alleen de dividenddoelstelling voor 2012 sneuvelt.  KPN houdt vast aan haar doelstellingen ten aanzien van het bedrijfsresultaat, Investeringen en de vrije kasstroom.
 



Gerelateerde artikelen