VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 juli 2012

HES slaat interim-dividend over

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Opnieuw keert overslagbedrijf HES dit jaar geen interim-dividend uit. Het havenoverslagbedrijf wil  ruim bij kas zitten om te voorkomen dat het wellicht vergeefs bij de bank aanklopt als het geld nodig heeft.

Ziehier de gevolgen van de bankencrisis. Gezonde bedrijven blijven op hun geld zitten en willen niet afhankelijk worden van banken die worstelen met de eisen van Basel 3.

HES neemt wel een risico want dit kan ervoor zorgen dat beleggers schrikken: dividendverlagingen eerder deze maand bij KPN en Wereldhave werden afgestraft. Maar deze waren het gevolg van slecht nieuws.

Hier gaat het goed: HES Beheer zag de winst in de eerste helft van dit jaar met 4,5 procent groeien en verwacht ook voor het gehele jaar een hogere omzet en winst.

De geconsolideerde omzet groeide van 37,8 miljoen naar 42,8 miljoen euro en het bedrijf voerde de winst in de eerste helft van dit jaar op tot 11,5 miljoen euro. De nettowinst per aandeel steeg van € 1,26 naar € 1,31.

Ondanks het passeren van het interim-dividend houdt HES gewoon vast aan het dividendbeleid waarbij de helft van nettoresultaat wordt uitgekeerd, als de cash-flow het toelaat.

Beleggers mogen voor 2012 dus rekenen op tenminste de 1,39 euro dividend die HES over 2011 uitkeerde.

Het gaat goed met HES Beheer en dat heeft de aandeelhouders de afgelopen tien jaar geen windeieren gelegd.

De belangrijkste activiteit van de verschillende dochterbedrijven en deelnemingen in HES Beheer is de overslag van ‘droge bulk’, zoals steenkool en ijzererts: stuwadoren.

AEX-bedrijf ArcelorMittal is bijvoorbeeld een belangrijke klant. Door de ban op kernenergie in Duitsland is de vraag naar steenkool toegenomen.

En er worden nog volop nieuwe, vaak schonere kolencentrales gebouwd. De komende jaren in ieder geval nog twee in Nederland en zes in Duitsland. Steenkool is voorlopig nog verreweg de goedkoopste energiebron.


De kolenmarkt ontwikkelde zich volgens het halfjaarbericht gunstig en vertoonde een ‘belangrijke’ stijging. De aanvoer van industriële mineralen daalde relatief sterk, terwijl de aanvoer van agribulk en biomassa iets onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar bleef.

De totale aanvoer van droge bulkproducten daalde fractioneel. HES kocht vorig jaar een belang van 22 procent in het Franse ATIC Services, dat weer belangen houdt in een aantal van de bedrijven waarin ook HES belangen heeft.

Het is een ingewikkelde structuur nu, maar hierdoor is het economische belang van HES in enkele winstgevende deelnemingen toegenomen, wat ook de winststijging in de eerste helft van dit jaar ten dele verklaart. De overige aandelen ATIC zijn in handen van ArcelorMittal.

Die staalgigant stootte al eerder niet-kernactiviteiten af. Mogelijk ziet HES kansen haar belang in ATIC of in andere met ArcelorMittal gedeelde deelnemingen uit te breiden en is dat de reden dat men het interim-dividend even op zak houdt.

Maar dat is speculeren, en HES zal er natuurlijk geen commentaar op geven. Toch blijft de zinsnede ‘om flexibeler in te kunnen spelen op eventueel interessante uitbreidingsmogelijkheden’ hangen. We wachten het maar af.

HES Beheer herhaalde wel dat op basis van de huidige verwachtingen voor de economie in Duitsland en in Nederland dat het verwacht dat zowel de omzet als de winst verder zal groeien in 2012.


Gerelateerde artikelen

Beursexit Hes Beheer zo goed als rond
20-09-2014

De verkoop van het beursgenoteerde havenconcern HES Beheer aan investerings…

Lees verder

VEB roept aandeelhouders HES op aandelen niet aan te melden
10-09-2014

Aandeelhouders van het Rotterdamse havenbedrijf HES Beheer hebben nog een …

Lees verder

Beursexit Hes Beheer stuit op verzet kleine beleggers
04-09-2014

Komende tijd wordt duidelijk of Hes Beheer van de beurs wordt gekocht. Hele…

Lees verder

Uitstekend halfjaar HES doet twijfels aan juiste biedprijs oplaaien
25-07-2014

De uitstekende prestaties van Hes Beheer en verdwenen onzekerheden rechtvaa…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}