VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Randstad rommelt aan margedoelstelling en dividendbeleid

Dat Randstad het moeilijk heeft is bekend. Ook niet verrassend is dat het uitzendconcern de veel te hoge margedoelstelling laat varen. Minder leuk is dat beleggers de nagestreefde minimale dividenduitkering wordt ontnomen.

Dat maakt ’s werelds derde uitzendconcern, na Adecco en Manpower, vandaag bekend tijdens de jaarlijkse analistendag.

Wie belegt in een uitzendorganisatie weet dat dit bij uitstek gepaard gaat met ups en downs. De sector staat immers bekend als uiterst cyclisch. Timing van de koersbewegingen is ook uiterst lastig.

Het mooie van Randstad was dat het concern sinds 2007 het beleid heeft een dividend uit te keren van minimaal 1,25 euro per aandeel. Hierbij gelden wel de voorwaarden dat de pay-out binnen de range van 30 tot 60 procent van de (aangepaste) winst per aandeel blijft en de financiële positie het toelaat.

Dat laatste was in de jaren 2008 en 2009 niet het geval. In die kwakkeljaren keerde het Diemense uitzendconcern helemaal niets uit. In 2010 kregen aandeelhouders 1,18 euro (pay out 60 procent), vorig jaar was het weer die 1,25 (pay out 53 procent).

Of dat over 2012 gehaald wordt, is nog afwachten. Voorlopig ligt de schuldratio (nettoschuld/ebitda) met 2,2 boven de interne eis van maximaal 2.

Nieuw dividendbeleid
Vanaf 2013 geldt een nieuw beleid en wordt gestreefd naar een pay-out van 40 to 50 procent van de (aangepaste) winst per aandeel. Ook introduceert topman Ben Noteboom maar direct een keuzedividend.

Beleggers kunnen er al voor kiezen om hun dividend over 2012 in aandelen uitgekeerd te krijgen.

Het sleutelen aan het dividendbeleid kan niet los worden gezien van de uiterst moeilijke marktomstandigheden waaronder Randstad opereert.

Winstdoelstelling verschoven 
Nu de uitzendmarkten door de crisis verder wegglijden, voelen Noteboom en zijn financiële man Robert-Jan van de Kraats zich minder comfortabel bij de doelstelling van een gemiddelde ebita-marge van 5 tot 6 procent over de cyclus.

Het concern streeft nu naar een marge van 5 à 6 procent ‘op termijn’. Geen onlogische aanpassing omdat het concern al vijf jaar achtereen lager scoort dan 5 procent.

Opvallend is dat Randstad de doelstelling van een ebita-marge van 4 procent in een neergaande cyclus niet meer noemt. Ook dat is geen wonder. Gedurende de laatste drie crisisjaren is ook die 4 procent te hoog gebleken.

Markt zakt verder weg
De neergaande trend  in het derde kwartaal heeft zich in de maanden oktober en november versterkt doorgezet.

In oktober was sprake van een autonome omzetdaling per werkdag van 6 procent, tegen nog 3 procent in september.

In Europa zakte de omzet in oktober autonoom zelfs met 9 procent, een versnelling ten opzichte van de 7 procent in het derde kwartaal.

In Nederland (min 3 procent) en België (min 7 procent) bleef de daling in vergelijking tot september stabiel, terwijl in de al zwakke landen Frankrijk (min 14 procent) en Duitsland (min 9 procent) de teruggang in oktober verergerde.

In Noord-Amerika blijft Randstad het wel goed doen, al is hier ook sprake van een teruggang.

Na de autonome groei van 4 procent in het derde kwartaal is de maand oktober vlak ten opzichte van vorig jaar. Orkaan Sandy heeft enige negatieve impact, aldus Noteboom.

Crisismaatregelen
Randstad kondigt een herstructureringslast van 25 miljoen euro aan in het vierde kwartaal, waarmee de totale jaarlasten op circa 50 miljoen euro uitkomen.

Daarmee moet de kostenbasis in 2013 met 70 tot 100 miljoen euro verlaagd worden. Marges en vrije kasstroom worden daarmee enigszins ondersteund.

Verder werkt Randstad hard aan het veiligstellen van de financiering. De lopende kredietfaciliteit is wat opgerekt, terwijl tegelijkertijd naar alternatieve financieringsbronnen wordt gezocht, waaronder de plaatsing van preferente aandelen.

Crisismaatregelen in crisistijden. Beleggers worden wat voorzichtiger en zetten het aandeel bijna 4 procent lager. Daarmee lopen zij alvast vooruit op mogelijk lagere dividendbetalingen in de toekomst.




Gerelateerde artikelen