VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever komt crisis goed door

In moeilijke tijden leren beleggers hun vrienden kennen. Geen winstwaarschuwing dus bij Unilever, maar gewoon solide tweede kwartaalcijfers.

Waar concurrenten als Danone en Procter & Gamble met dompers kwamen omdat de verkopen in het door de schuldencrisis gekwelde Europa tegenvielen, trakteerde Unilever zijn aandeelhouders op raketje: 5 procent koerswinst.

Niet dat Unilever geen last had van de crisis in Europa: de maker van Calvé pindakaas en Dove zeep zag het volume in Europa in het afgelopen kwartaal met 2,7 procent dalen.

Vooral in de landen rond de Middellandse Zee viel de afzet terug, en dit was te verwachten.

Maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door de stijgende verkopen in het noorden van Europa en in opkomende markten als China, India en Brazilië. Unilever haalt tegenwoordig meer dan de helft van zijn omzet uit de ‘emerging markets’.


In totaal steeg de vergelijkbare omzet van het concern als geheel met 11,4 procent. Die stijging werd versterkt doordat er valutaverschillen werden doorberekend. Unilever voerde haar prijzen gemiddeld met 4,1 procent op. Dit hielp de omzet naar een niveau van 13,3 miljard euro in het tweede kwartaal.

De brutowinstmarge bleef stabiel omdat er ook meer werd geïnvesteerd in reclame en promoties van de merken.

Persoonlijke verzorging groeit
Uitblinker was de tak Persoonlijke Verzorging, waar Unilever merken voert als Vaseline, Lux en Axe. Hier werd een onderliggende omzetgroei behaald van meer dan 10 procent.

Unilever heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in deze divisie, die nu ruimschoots de grootste is van het concern. En op deze manier wordt de dominantie gestaag groter, want de divisies Voedingsmiddelen en IJs en Dranken (Van Knorr en Lipton tot Magnum en Ben & Jerry's) laten al jaren een lagere groei zien.

Ook dit kwartaal daalden hier de verkoopvolumes, maar dit werd deze keer wel goedgemaakt door hogere prijzen. Het slechte weer maakte de verkoop van ijsjes moeilijk in het voorjaar, dat is een effect dat in de komende kwartalen wellicht positiever uitpakt.

Polman tevreden
Het geheel overziend concludeerde topman Paul Polman dat Unilever er weer in geslaagd was sneller te groeien dan de markt, ondanks de wereldwijd verslechterende economische omstandigheden en de aanhoudend sterke concurrentie.

De winst per aandeel ging met 6 procent omhoog naar 0,76 euro en de vrije kasstroom bedroeg 1,5 miljard euro.

Unilever herhaalde de verwachting dat de winstmarge over geheel 2012 ‘licht hoger’ gaat uitpakken.

Reden voor een feestje dus. En wie iets te vieren heeft mag trakteren.

Beleggers krijgen daarom naast de koerswinst een kwartaaldividend van 0,243 euro per aandeel. Op jaarbasis betekent dat bij de huidige koers van ongeveer 28 euro een dividendrendement van 3,5 procent.


MEER UNILEVER:


 10 mei 2012

26 april 2012

2 februari 2012

3 november 2011

 4 augustus 2011

28 april 2011

15 april 2011

3 feruari 2011





Gerelateerde artikelen