VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

30 juli 2012

Klanten TNT gaan voor lagere prijzen en goedkopere diensten

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Klanten van TNT Express worden prijsbewuster en kiezen minder vaak voor dure vervoersdiensten. Het zet druk op de omzet van de pakketvervoerder die waarschijnlijk eind dit jaar wordt overgenomen door UPS.

Voor bijna twee miljard euro aan pakketjes vervoeren en uiteindelijk zijn het de op- en neer springende valutakoersen die het verschil maken tussen omzetgroei of -verlies.

Dat is het verhaal van TNT dat de omzet in het tweede kwartaal zag stijgen tot 1,830 miljard euro, 1,7 procent meer dan vorig jaar.

De stijging was te danken aan valuta-effecten. Tegen vaste wisselkoersen daalde de omzet juist met 1,8 procent.

Goedkoper en prijsdruk
Dit was deels het gevolg van een ongunstige ontwikkeling van de productsamenstelling in de regio EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika). De volumes namen toe, maar klanten kozen voor goedkopere vervoersdiensten in plaats van de duurdere expressdiensten.

Daarnaast stonden de prijzen onder druk. "Naast de negatieve mix, is er wat onderliggende prijsdruk. Dat is te verwachten gegeven de economische omgeving. We voelen de impact van beiden", zei financieel topman Bernard Bot.

Kosten snijden
Vorig voorjaar verraste TNT beleggers met het nieuws dat een slecht uitgevoerde integratie van twee Braziliaanse bedrijven had geleid tot het weglopen van klanten. Hierdoor was de Braziliaanse tak in de rode cijfers gekomen. Het onderdeel schrijft nog geen zwarte cijfers, maar de omzet zit dankzij hogere prijzen wel in de lift.

Ondanks de zwakke omzetontwikkeling wist TNT dankzij kostenbesparingen de winstgevendheid wel op te schroeven. De operationele winst steeg van 46 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2011 naar 77 miljoen euro dit jaar.

Overname
Het bedrijf liet weinig los over het mededingingsonderzoek dat de Europese Commissie doet naar de overname door het Amerikaanse UPS.

Onlangs werd bekend dat commissie een uitgebreidere studie gaat doen waardoor het tot eind dit jaar zal duren voor er Brusselse goedkeuring voor de fusie van de bedrijven is. Financiële man Bot weigerde in te gaan op vragen over mogelijke compenserende maatregelen die de bedrijven zouden kunnen nemen.

Vlootverkoop
Naast de afronding van het proces met Brussel, moet TNT zijn Europese vliegtuigen elders onderbrengen. Volgens Europese regelgeving zou het bedrijf de vrije toegang tot het Europese luchtruim verliezen zodra de vliegtuigen in niet-Europese handen vallen.

Bot zei dat gesprekken met meerdere partijen worden gevoerd over een mogelijke oplossing hiervoor en dat dit voor de afronding van de verkoop aan UPS geregeld zal zijn.

Aandeelhoudervergadering
Begin volgende maand krijgen beleggers de kans hun zegje te doen over de overname door UPS. TNT Express organiseert op 6 augustus een buitengewone aandeelhoudersvergadering over het bod.


Gerelateerde artikelen

‘Cruciaal kwartaalcijferseizoen’ aan Damrak goed begonnen
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
05-10-2015

Sinds TNT Express werd afgesplitst van PostNL en het een overnameprooi werd…

Lees verder

TNT overname PostNL
TNT Express wil bestuurders meer gratis aandelen geven
24-02-2015

TNT Express sleutelt voor de derde keer in vier jaar aan het beloningsbelei…

Lees verder

TNT beloning pakketbezorging
TNT Express spreekt ruime kaspositie aan voor forse (inhaal)investeringen
17-02-2015

Hogere investeringen moeten TNT Express weer op de kaart zetten. Maar volge…

Lees verder

TNT pakketbezorging

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}